дом Икономика Експерти от Земеделския институт създадоха български сорт стевия

Експерти от Земеделския институт създадоха български сорт стевия

1
ДЯЛ

Учени от Земеделския институт в Шумен създадоха и патентоваха български сорт стевия. Заради административни ограничения, засега той ще бъде произвеждан само като разсад, който ще бъде продаван на по-късен етап, уточниха експерти, участвали в създаването на растението. Авторството е на целия колектив от Отдел „Растениевъдство“.
Според проф. Цветан Кикиндонов – ръководител на проекта за създаване на новия сорт, екстрактът от него може да бъде над 300 пъти по-силен от захарозата. И е подходящ за диабетици. Отличава се с по-голяма адаптивност при засушаване. Проф. Кикиндонов сподели задоволството си от реализацията на проекта пред 24shumen.com
Новият сорт е разработен в Експерименталния център на Земеделския институт, който е структура към Селскостопанската академия в София.
Засега произведените количества стевия ще бъдат използвани само за научни изследвания. Учените очакват интерес към продукта, резултат от задълбочена и продължителна селекционна дейност.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияВ памет на Майстор Любомир Врачаревич: Организират семинар в Дибич
Следваща статияНа крачка от грипната епидемия, 19 души не достигат

1 коментар

  1. Сортът Стела е създаден от проф.дсн, Илия Учкунов, доц.д-р Кулка Учкунова , докторант Ахмед Мехмед и колектива на отдел Растениевъдство на Земеделският институт в Шумен !! Това един почти десет годишен труд. „Стела“ притежава високо съдържание на стевиозиди в частност на Ребаудизит А, които увеличава сладостта и намалява тръпчивоста на стевиозида. С тези си качества, както и добрата си добивност на суха маса(над280kg/da) сортът Стелела е нещо ново за България.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here