дом Общество Екоексперти провериха находищата на блатното кокиче в Осмар и Кочово

Екоексперти провериха находищата на блатното кокиче в Осмар и Кочово

0
ДЯЛ

Експерти от РИОСВ- Шумен съвместно с представители на Община Велики Преслав, кметствата в селата Осмар Кочово посетиха находищата на блатно кокиче в двете села с цел установяване на състоянието им.
Това съобщиха от Екоинспекцията в Шумен. Проверките установиха, че общото състояние на растенията е добро. За посещенията на всяко едно от находищата е съставен протокол, в който е описана характеристиката на популацията към момента. Въз основа на обработените резултати от извършените проверки на всички находища на блатно кокиче в страната, ще бъде издадена заповед на министъра на околната среда и водите, която забранява или позволява събирането на блатно кокиче във всички находища през 2019 година.
Блатното кокиче цъфти през периода април-май. Цветоносите са слабо сплеснати, кухи. Те са по-едри от тези на обикновеното кокиче. Химико-фармацевтичната промишленост използва това кокиче за производство на нивалин, прилагащ се при лечение на детски паралич, болести на периферната и централна нервна система, неврит, невралгия. Най-високо съдържание на галантамин от 0.1 до 0.5% има в надземната част на растенията във фазите бутонизация и пълен цъфтеж.
Видът не е защитен от Закона за биологичното разнообразие, но е под специален режим на ползване съгласно заповед на министъра на околната среда и водите. Включен е в Червената книга на Република България – том І, в категория „застрашен“.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЛига „Краси”: Расови коне, най-добрите ездачи и… едно изкуство!
Следваща статияОще седем души с увреждания започват работа в кметствата по селата

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here