дом Общество Единственото „Олимпийско” училище чака новите шампиони по ски, биатлон и сноуборд

Единственото „Олимпийско” училище чака новите шампиони по ски, биатлон и сноуборд

0
ДЯЛ

Спортното училище в Чепеларе „Олимпийски надежди” удължава приема на ученици след седми клас, като обявява и допълнителен такъв за ученици след осми клас до 8 септември. Това съобщи за 24shumen.com директорът на школото Васил Демирев.
Училището приема документи на ученици след седми клас в дисциплините ски-алпийски дисциплини, сноуборд и биатлон, като след осми клас и по тенис на маса. Школото осигурява на приетите ученици от други населени места безплатно общежитие и безплатна храна.
„Олимпийски надежди” разполага с обновена учебна сграда, общежитие, зала за спортни игри, зала за тенис на маса, стадион за мини футбол, закрито стрелбище по биатлон и трасета в зимни условия за професионална подготовка на много високо ниво по алпийски ски, сноуборд и биатлон. От учебната 2012/2013 година учениците, приети в училището, придобиват професионална квалификация „Помощник-треньор” по вид спорт.
През училището са преминали редица изтъкнати наши спортисти, като единствената ни засега олимпийска шампионка по биатлон Екатерина Дафовска, Боран и Савко Хаджиеви, Надежда Алексиева, Славчо Батинков, Борислав Киряков, Митко Хаджиев, Антон Синапов и много други известни имена.
Средно спортно училище „Васил Левски“ е открито през 1970 година на 1 септември. Тогава има прием на 2 паралелки в 5 клас и 6 клас с дисциплините ски-бягане и алпийски дисциплини. Само една година по-късно са приети 135 алпийци и 135 бегачи от цяла България в 5, 6 и 7 клас в по две паралелки. Директор по това време е Лазар Василев Кисьов. Първите треньори са Атанас Кисьов, Васил Димов, по-късно Христо Христев, Димитър Атанасов и Никола Караиванов – ски бягане, а алпийски дисциплини Величка Шокова, Христо Кръстанов, Стоян Шоков и Георги Милушев. По-късно през 1973 година се открива паралелка по лека атлетика и борба /спортове с приоритет в България по онова време/. Сред дисциплините се нареждат ски скоковете и биатлона, по времето на дългогодишния директор Георги Дамянов. Школото преустановява дейност през 1993 година.
Спортно училище „Олимпийски надежди” е открито през 2006 година, като е наследник на Средно спортно училище „Васил Левски“. В кратката история на училището са положени основите за изграждане на спортисти, които са прославили града и училището, както в България, така и по целия свят. Над 500 са възпитаниците, преминали през училището за 12 – те му години нова история. Сред тях, участвалите на олимпиади са Ния Димитрова, Димитър Герджиков, Антон Синапов – биатлон, Павел Михов – тенис на маса.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статия250 ориентировачи ще мерят сили за купите „Шуменска крепост“ и „СиВен“
Следваща статияЗадържаха каруца с незаконна дървесина в ДГС „Нови пазар“