дом Общество Държавата дава 10 000 000 лева за нова програма за бъдещи учители

Държавата дава 10 000 000 лева за нова програма за бъдещи учители

1
ДЯЛ

Нова национална програма за висше образование ще се въведе от 2020 година. Тя ще бъде финансирана с 10 000 000 лева. Това оповести в Шумен министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Той присъства днес на среща среща „Възможности и предизвикателства при подготовката на учители във висшите училища“, която се проведе в Шуменския университет „Еп. Константин Преславски“. Това съобщиха от висшето учебно заведение.
Срещата бе организирана от Министерството на образованието и науката като част от политиката му за възраждане на престижа на учителската професия и превръщането й в привлекателна за младите хора в условията на модерно дигитално общество. Срещата е трета поред, след проведените в София и Пловдив. В нея се включиха представители на ръководни длъжности, свързани с подготовката на педагогическите кадри, от Шуменския университет, Великотърновския университет „Свети Свети Кирил и Методий“ и Русенския университет „Ангел Кънчев“.
„Парите ще се дават на университетите, ако променят учебните програми за студентите, за да могат бъдещите учители да придобият богат набор от компетентности, освен базовите, за да преподават по иновативен начин, да са креативни, да увличат учениците към науката“, заяви министър Вълчев.
Просветното министерство обмисля въвеждане на няколко мерки, за да стимулира ориентирането към учителската професия – ще бъде увеличен коефициентът за финансиране на обучението по педагогика от 1,25 на 1,6. Ще бъдат отпускани и стипендии за онези студенти, които са с най-добри резултати от държавния зрелостен изпит по български език и литература и са избрали да станат учители. „ Ще подпомагаме и университетите, които подготвят тези кадри. За първи път догодина въвеждаме национални програми за висшето образование. Първата е точно за направление педагогика и ще бъде финансирана с 10 милиона лева“, уточни министърът.
„За мен е чест, че за провеждането на тази работна среща бе избран Шуменският университет и то точно по проблематика за обучението на българските учители. Точно заради тези въпроси преди 55 години е бил създаден нашият университет. Нашият профил е педагогическият и нашата сила е в него, затова се гордеем“, каза при откриването на срещата Ректорът проф. д.и.н. Георги Колев.
„Трябва да направим прехода към образованието на 21 век, прехода към ефективен компетентностен подход, какъвто е възприет във всички европейски страни. Тези промени минават през много неща, а едно от тях е как вие обучавате студентите, които придобиват професионална квалификация учител. Децата трябва да бъдат научени не само на знания, но учителят да им провокира интереса за учене, да бъдат вдъхновени и мотивирани да учат, да свързват знанията си, да проблематизират, да имат критично мислене, да развиваме у тях креативност, да имат комуникативни умения. Свързването на умения трябва да бъде в много по-голяма степен застъпено, а всичко това минава през компетентностния подход. Разбира се, всичко това ще е на основата на базова грамотност и ние не отричаме системата, а трябва да я надграждаме. Но всичко това предполага друга методика, тоест вие да ги обучите по различен начин“, сподели министър Вълчев с присъстващите.
Снимка: ШУ
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЧетири блока пропищяха от новоизникнало ромско гето на улица „Искър“ в Шумен
Следваща статияПри съседите: 5 години и 4 месеца затвор за мъж, пребил до смърт майка си

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here