дом Общество До 7 дни става ясно ще има ли нови избори за кмет...

До 7 дни става ясно ще има ли нови избори за кмет в община Шумен

0
ДЯЛ

В срок от 7 дни Административният съд ще се произнесе по искането на „БСП за България“ за касиране на кметските избори в община Шумен. Това отсъди днес съдия Христинка Димитрова.
В чувалите с изборни книжа от секции 29, 69, 105 и 114 не бяха открити жалби и сигнали. Това показа прегледът на документацията на днешното заседание в съдебната зала.
Отварянето на чувалите за проверка бе по жалба на „БСП за България“, в която се оспорва резултатът от втория тур на изборите за кмет на община Шумен и се иска касиране на вота.
При огледа бе установено, че в два от официалните протоколи и черновите има разминаване. В крайният документ е посочено, че има жалби, а в предварителния те липсват.
Председателят на ОИК Василина Кънчева обясни, че се касае за техническа грешка при попълването, като броят на поправките в официалния протокол е отразено в графата за жалби.
В хода на заседанието съдия Димитрова обяви за недоказано оспорването на протоколите от „БСП за България“. Въпреки това адвокатът на жалбоподателите поиска те да бъдат обявени за документи с невярно съдържание и отново поиска касиране на изборите.
В защитната си теза адвокат Веселин Пенчев, който е и вносител на жалбата, изтъкна повече политически доводи и заяви, че съдът е неглижирал техните твърдения.
„Тук сме съд и боравим със закони. Политически изявления са недопустими. Жалбата на БСП е изцяло бланкетна, защото касиране на избори се иска само при категорични груби нарушения, които водят до промяна на изборните резултати“, категоричен бе адвокатът на ответната страна Петър Рафаилов и добави, „че за да има касация са нужни протоколи, които невярно отразяват изборния резултат, каквито обаче няма“.
В хода на заседанието стана ясно още, че в 29-а секция председател на избирателната комисия е бил представител на „БСП за България“, а в останалите – 69-а, 105-а и 114-а, социалистите са имали заместник-председатели. Изборните протоколи от четирите секции са подписани без възражения от всички членове, а нанесените поправки при отчитането в ОИК са станали в присъствието и подписите на трима от членовете на всяка СИК, каквото е и изискването на закона.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияОрлин Куздов поема функциите на говорител на Окръжна прокуратура – Шумен
Следваща статияОтличия за малки шуменски таланти на фестивал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here