дом Общество До 10 години затвор за кражба на кола иска Правосъдното министерство

До 10 години затвор за кражба на кола иска Правосъдното министерство

0
ДЯЛ

Кражбата на автомобил да се наказва с от 1 до 10 затвор поиска Правосъдното министерство в нов пакет промени в Наказателния кодекс (НК).
Предлаганият пакет от законодателни промени предвижда нова точка в НК, с която се предлага кражбата на МПС да се наказва като самостоятелно престъпление.
Според текста на досегашната разпоредба на НК се наказва всеки, който „противозаконно отнеме чуждо моторно превозно средство от владението на другиго, без негово съгласие с намерение да го ползува“. Именно този текст „с намерение да го ползува“ представлявал пречка за МВР, заради заложената в него специална цел.
Прозорливите автокрадци пък минавали с оправданието, че са влезли в автомобила, за да се скрият от дъжда, да се стоплят или други абсурди обяснения, с които успявали да прескочат закона.
Специалната цел, т.е. намерението да се ползва колата, няма да отпадне. Вместо това обаче се иска въвеждане на по- високо наказание за кражба на автомобили – до 10 години.
Предвиждат се и нови текстове относно конфискацията на престъпно имущество.
Проектът за промени в Наказателния кодекс, публикуван днес за обществено обсъждане на сайта на ведомството, предвижда да отпадне предвидената досега възможност за налагане на глоба, в случаите на противозаконно проникване в чужда кола. Исканата промяна е мотивирана от високата степен на обществена опасност на този вид престъпления, както от факта, че много често отнетото МПС се използва при извършването на други престъпления.
Текстове бяха написани по разпореждане на премиера Бойко Борисов.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияУлично куче нахапа дете в квартал „Боян Българанов“
Следваща статияУченици мерят сили в състезание „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации“