дом Здраве До края на годината могат да бъдат ваксинирани всички, които желаят

До края на годината могат да бъдат ваксинирани всички, които желаят

0
ДЯЛ

Количествата на ваксините, които идват в България, не зависят от България, заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов в коментар на бавните темпове на ваксинация у нас. Ваксините са договорени между Европейската комисия и фирмите, които ги произвеждат.
Всяка ваксина, която дойде в България, веднага се поставя на желаещите граждани във фазата, в която се намират те за ваксинация. Няма смисъл от сравнения с ваксинацията в останалите страни на Европа, каза министър Ангелов. В България е подходено много консервативно. За всяка поставена ваксина се запазва втората доза. Ваксините, които пристигат в България, са същото число, което пристига и в другите държави от ЕС.
Здравният министър съобщи, че на 7 февруари пристигат 48 315 дози от Оксфордската ваксина, на 14 февруари пристигат 74 556 дози, а в края на февруари – 139 126 дози. Общо 261 997 дози от Оксфордската ваксина, с които ще бъдат ваксинирани 130 000 български граждани.
Ако на ниво ЕС руските ваксини получат разрешение, България ще се възползва от тази възможност, каза още проф. Ангелов.
Здравният министър е убеден, че е възможно дневно да се поставят между 50 000 и 100 000 дози ваксина. Личните лекари биха могли да ваксинират по 45 000 лица на ден. В момента личните лекари събират информация за желаещите от пациентските им листи да бъдат ваксинирани. Тя ще бъде обобщена в края на февруари.
Желаещите от първа фаза вече се изчерпват и от днес започва ваксинирането в София на възрастни хора. До края на седмицата ще започне и ваксиниране на учители, има готовност за това в област Бургас. След пристигането на достатъчно количество ваксини ще може паралелно да се работи в трета фаза и да се стартира четвърта фаза.
До края на годината могат да бъдат ваксинирани всички български граждани, които желаят да бъдат ваксинирани, беше категоричен проф. Ангелов, така че да се постигне 60-70 процента ваксинирани – 4.5 млн. души. Всичко зависи от желанието за ваксиниране.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияОбстановката в общината: Пътищата са почистени, две села са без ток, отстраняват и паднали дървета
Следваща статияСпират водата в селата Златна нива и Върбяне

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here