дом Наблюдател До дни Административният съд ще се произнесе по жалбата на „Свидетели на...

До дни Административният съд ще се произнесе по жалбата на „Свидетели на Йехова“ срещу общинска наредба

0
ДЯЛ

Общинският съвет Шуменъчрез адвокат Иван Георгиев представи в Административния съд писмена защита по делото, което „Свидетели на Йехова“ заведоха срещу текстове от Наредбата за поддържане и опазване на обществения ред. Припомняме, че писмените становища бяха изискани от двете страни в проведено съдебно заседание на АС миналия месец.
Адвокатът на религиозната организация „Свидетели на Йехова“ смята, че с въпросната наредба на местния парламент, са нарушени правата им.
„Наведените от жалбоподателите доводи за незаконосъобразност на атакуваните норми поради колизия с Конституцията на Република България и Закона за вероизповедания са неоснователни. Следва да се вземат предвид разпоредби от Международния пакт за гражданските и политическите права и текст от Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи, където са коментирани границите за упражняване на свободата на вероизповедение и на убеждения“, е записано в писмената защита, с която 24shumen.com разполага.
Адвокат Георгиев се позовава на чл.11, ал.1 от Закона за закрила на детето /ЗЗД/, където е регламентирано правото на всяко дете на закрила срещу въвличане в дейности, неблагоприятни за неговото физическо, психическо, нравствено и образователно развитие. А в ал.4 от същата разпоредба законодателят е постановил правото на закрила срещу въвличане в политически и религиозни дейности. В ЗЗД интересите на децата са определени като висша ценност. Доколкото забраната за използването на непълнолетни и малолетни е императивна води до ограничаване на правото на манифестиране на религиозна принадлежност. Посочено е, че намесата на други лица чрез религиозно пропагандиране във и в близост до културни институти, детски градини и училища е в нарушение не само на правата и интересите на децата, но и на техните родители.
Според адвокат Георгиев Общинският съвет като орган на местно самоуправление има обща нормотворческа компетентност. И е овластен да издава административни актове, както в конкретния случай. А с обжалваните разпоредби от Наредба №1, Общинският съвет в Шумен създава допълнителни гаранции за закрила на правата на децата на обществени места, както и правото на личен живот и неприкосновеност на жилището в съответствие с правната уредба. След така изложените аргументи адвокат Георгиев очаква съдът да постанови решение, с което да отхвърли предявената жалба като неоснователна.
От Административен съд съобщиха, че въз основа на писмените защити от жалбоподателя и ответника ще бъде взето решение, което ще бъде публикувано на сайта на съдебната институция.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПосред бял ден: Пиян нападна сервитьорка в шуменско заведение
Следваща статияРИОСВ – Шумен организира благотворителен конкурс „ЕКОколеда 2017г.“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here