дом Общество Доналд Туск откри българското европредседателство с „Отечество любезно“… на чист български език

Доналд Туск откри българското европредседателство с „Отечество любезно“… на чист български език

0
ДЯЛ

„Добре е, че един от приоритетите на българското председателство е бъдещето на Западните Балкани. Кой друг, ако не вие, потомците на Спартак, наследниците на най-старата държава в Европа, вие, които никога не сте загубили бойно знаме в битка, кой друг би бил на висотата на тази важна и изключително трудна задача да се поднови европейската перспектива за целия регион“.
Тези патетични думи произнесе председателят на Европейския съвет Доналд Туск по време на официалното откриване на българското председателство на Съвета на ЕС в Народния театър „Иван Вазов“.
Туск произнесе речта си на български език, като започна с рецитация на стихотворението „Отечество любезно“ на Иван Вазов.
„Като поляк, аз добре разбирам колко много работа, кураж и решимост ви е струвало на вас, българите, да постигнете тези европейски успехи за вашето Отечество“, каза Туск. „Никой не ви е дал нищо даром, вие самите на първо място сте творците на този исторически обрат, на тези нови по-нови красоти. По-младите поколения навярно свързват театъра, в който се намираме по-скоро с известния актьор Захари Бахаров и ролята му в култовия сериал „Игра на тронове“, отколкото с поезията на Вазов“, каза Туск. По думите му обаче историята на Балканите е по-интересна от „Игра на тронове“. Според него всички искат сценария на „Балканите да е стабилност, сигурност и благоденствие. Това заслужават хората в целия този регион“, посочи председателят на Европейския съвет.
„Вие винаги сте били решителни и смели, което потвърдихте и през последните години. Ето защо аз вярвам, че вашето председателство ще бъде толкова резултатно, колкото преди четвърт век беше Христо Стоичков в световната купа. С министър-председател, който би могъл да сплаши не един тракийски воин, ще се справите“, каза Туск.
Сред официалните гости на откриването бяха също председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, президентът Румен Радев, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, министър-председателят Бойко Борисов и българският патриарх Неофит.
Юнкер пък заяви в речта си: „Председателството съвпада с ключов момент, ред знакови инициативи за определяне на бъдещето на ЕС са в ход, не бих могъл да си представя по-добра личност от добрия ми приятел Бойко Борисов, която да поеме лидерството за 6 месеца, а и за по-нататък“.
България е страна, към която изпитвам особена слабост, добави председателят на ЕК.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияШуменци излязоха на протест в защита на Пирин
Следваща статияРайони без ток и смущения днес

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here