дом Общество Днес е Световният ден на книгата и авторското право

Днес е Световният ден на книгата и авторското право

0
ДЯЛ

Днес отбелязваме Световния ден на книгата и авторското право.
С празнуването на този ден в целия свят, ЮНЕСКО се стреми да насърчава четенето, издателска дейност и защитата на интелектуалната собственост чрез авторското право. Денят е празнуван за първи път през 1995 година.
Като събитие обаче, този ден е стартирал още през 1923 година от книжарници в град Каталуния, Испания, в чест на писателя Мигел де Сервантес, който е починал на тази дата. Според Юлиянския календар на 23 април 1564 година е роден, а 54 години по-късно умира Уилям Шекспир. А според Грегорианския календар на тази дата, освен смъртта на Мигел де Сервантес е и на Инка Гарсиласо де ла Вега. Датата съвпада още и с рождението на Морис Дрюон, Владимир Набоков и Мануел Валехо.
Международният ден на книгата и авторското право се отбелязва в цял свят от различните правителства, неправителствени организации и културни институции, чиято дейност е обвързана с книгата и литературата. Той е посветен на всички четящи и се отбелязва с цел популяризиране на четенето, книгоиздаването и защитата на авторското право.
Ето няколко вдъхновяващи мисли, с които да отдадем почит на едно от най-прекрасните вълшебства на света – книгата:

Един час прекаран в четене, е час, откраднат от Рая.
Тома Уортън

Дали човек чете или не чете – това веднага се забелязва. Между хората няма по-голяма разлика от тази.
Паскал Мерсие

Няма такава книга, от която човек не би могъл да научи нещо.
Гьоте

Чете се по три начина: първия, четеш и не разбираш; втория, четеш и разбираш; третия, четеш и разбираш даже това, което не е написано.
Яков Княжнин

Няма по-евтино развлечение и по-продължително удоволствие от четенето.
Монтен

Наистина има рай на тази земя – рай, който обитаваме, когато четем хубава книга.
Кристофър Морли

Да четеш заради четенето, е като да живееш заради живота.
Умберто Еко

Снммка: Pixabay.com
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияОбмислят обединение на левите формации в България
Следваща статияД-р Кирязова ще преглежда безплатно пациенти с псориазис