дом Култура Днес е официалният ден на българското кино

Днес е официалният ден на българското кино

0
ДЯЛ

Днес отбелязваме Деня на българското кино. Първата прожекция на първия български филм „Българан е галант“се провежда на 13 януари 1915 г.
Режисьор на кратката няма комедия е Васил Гендов, който играе и ролята на главния герой.
Сюжетът на филма се върти около любовните неволи на бонвивана Българан.
И до сега се водят спорове дали наистина „Българан е галант“ е първият български филм и дали това е точната дата на прожекцията. Филмът не е съхранен на лента. От него са останали само няколко кадъра. Официалната версия за унищожаването на всички копия на филмите на Гендов гласи, че по време на бомбардировките над София е улучена къщата му и всичко, което се намира в нея е изгоряло
През 1998 г. е направен римейк на филма, като негов режисьор е Юлиан Минков. Римейкът включва само една част от оригиналния сценарий. Сценаристът Деян Статулов разказва, че за основа са използвани оригиналния сценарий и режисьорските бележки на Гендов. Причината за създаването му е предаването „Понеделник 8 1/2“ на БНТ, посветено на режисьора, сложил началото на българското кино.
На 27 декември 2005 г. Министерският съвет обявява датата 13 януари за професионален празник на работещите в киното и официален ден на българското кино.
Снимка: Pixabay

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияАвтобус, пълен с пътници изгоря в Ришки проход (снимки)
Следваща статияАло измамници обещаха доживотна седмична надбавка на пенсионерка, тя им „подари“ 13 000 лева

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here