дом Общество Двоен празник във Велики Преслав (снимки)

Двоен празник във Велики Преслав (снимки)

0
ДЯЛ

Двоен празник – 24 май и Ден на моя град честват днес жителите на старата столица Велики Преслав.
С поднасяне на венци и цветя пред паметници на книжовници и цар Симеон Велики общинското ръководство изрази своята признателност към тяхното дело, наградени бяха отличници за постижения. Връчена бе и голямата награда „Златен век“. Неин носител тази година е Галя Маринова – преподавател начална степен в СУ „Черноризец Храбър“ Велики Преслав.
„Този ден ни дава кураж и силата да се гордеем, че сме преславяни и сме отрасли там, където е тръгнала писмеността, там където се е развил Златният век на България. И така сме по-отговорни към нашите наследници“, заяви пред 24shumen.com кметът инж. Янко Йорданов.
„Най-хубаво е, че в тези тежки времена останахме живи и здрави. Живот и здраве пожелавам на нашите съграждани, каза още градоначалникът.
Той препоръча да се спазват всички указания на правителството, за да може следващата година празникът да бъде отбелязан с богата програма и културни изяви в духовния център на Велики Преслав.
Целият кметски екип и председателят на Общинския съвет Анелия Асенова присъстваха на първата Божествена света литургия, която свещеници от Шуменска духовна околия отслужиха в храм-паметник „Св.Св. Кирил и Методий“. Празника уважиха и десетки граждани.
Църквата е напълно обновена след мащабен ремонт, осъществен благодарение на дарители. С дарения са участвали и местни жители.
Стойността на ремонтните дейности надхвърля 75 хиляди лева. 3 000 евро е предоставил Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.

С богата орнаментика и 33 икони, с общо тегло 200 кг е полилеят, изработен в църковно ателие в Гърция. Изглежда като позлатен. Гръцки майстори дърворезбари са работили върху престола със сцени от Възкресението на Иисус Христос.
Повечето от иконите са на български просветители. Поставени са така, че да гледат към Стария град.
Ремонтиран е и куполът на църквата. През нощта прожектори ще осветляват ликовете на светците.

„Благодарение на спомоществователи и дарители днес имахме честта да служим в свещения храм – паметник. Благодаря и на всички, които присъстваха и заедно отправяхме нашите молитви към Бог и Божията майка да ни подкрепят и напътстват в духовния път“, сподели предстоятелят на църквата свещеноиконом Николай.
Отслужен бе и молебен за здравето и благоденствието на гражданите на старопрестолнината. На гостите бе раздаден осветен курбан.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияТворци от Шумен с поздрав за 24 май
Следваща статияПроменлива облачност и валежи на 25 май

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here