дом Общество Две комисии ще заседават извънредно за Общинския фонд „Ин витро“

Две комисии ще заседават извънредно за Общинския фонд „Ин витро“

0
ДЯЛ

Правилникът за финансово подпомагане на семейства и двойки с репродуктивни проблеми не бе подкрепен от Постоянната комисия по здравеопазване и социална политика на заседание. Двама гласуваха „за“, а трима се въздържаха. Комисията прие единодушно предложението на зам.кмета по здравеопазване д-р Светлана Маркова за извънредно заседание с Правната комисия за изясняване на някои моменти и определяне на ясни критерии в правилника.
Вносител на докладната е общинският съветник Наталия Стефанова. Предишният вариант на докладна за създаване на Общински фонд „Ин витро“ не бе приет от Общинския съвет заради известни неясноти.
Още през 2009 г. в Бургас бе взето едно революционно решение за фонд „Ин витро“ на стойност 200 хил. лева. Бургас е на първо място по безплодие, Шумен е на 3 то или 4 място, съобщи регионалният координатор за Бургаска област Кеворк Дадурян. На фона на демографската криза данните са много стряскащи, обясни той.
На двойка с репродуктивни проблеми се отпускат по 2 000 лв. Средствата обаче не стигали, тъй като нито една операция не се поема от Здравната каса.
Дадурян съобщи, че не е изключено с отпуснатите средства някои семейства да злоупотребяват. Той се позова на случай, за който се говорело, че с парите за процедурите бил закупен хладилник. И Здравна комисия разкрила навреме далаверата.
Координаторът беше категоричен, че трябва да има се води строга отчетност по усвояването на средствата. А който е тарикат да бъде показан чрез медиите на светло.
Той призова съветниците да подкрепят докладната на Стефанова в благородната кауза особено преди 1-ви юни – Международният ден на детето.
Според д-р Светлана Маркова Община Шумен не приема докладната за създаване на такъв фонд. Аргументът: на този етап има представени два правилника за финансово подпомагане. А последната дума е на юристите от Правната комисия към Общинския съвет.
Вносителят опонира, че „не може винаги да отлагаме и да търсим причини нещата да не се случват“. Стефанова апелира към колегите си да загърбят партийните интереси.
„Безплодните двойки нямат партийна принадлежност, нито болните, нито инвалидите“, отговори зам.-кметът д-р Маркова.
Явно има някакъв правен хаос. Ние не сме против тази благородна кауза, но човек се обърква при наличие на два правилника, заяви председателят на Здравната комисия д-р Стоян Тодоров.
Комисията гласува д-р Светлана Маркова да представи Община Шумен в общото събрание на акционерите на МБАЛ – Шумен на 8 юни. Съгласно решение на Общинския съвет се увеличава делът на Общината в капитала на дружеството под формата на поименни акции.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статия80 дръвчета превърнаха двора на къща „Авшарян“ в бонсай градина
Следваща статияКметът на Каолиново награди победителите в турнир по футбол на малки вратички