дом Общество Граждански наблюдатели анализираха дейността на Окръжния и Районния съд в Шумен

Граждански наблюдатели анализираха дейността на Окръжния и Районния съд в Шумен

0
ДЯЛ

В Районен съд (РС) в Шумен нямаше изградена връзка с Висшия съдебен съвет (ВСС), но в последствие такава е направена. На сайта на РС са публикувани Етичните кодекси за магистрати и служители, има създадена онлайн форма за сигнали за корупция и конфликт на интереси. Тези резултати бяха изнесени днес след реализацията на проект „Прозрачен, достъпен и независим съд с високо обществено доверие“.
Партньори по проекта заедно с гражданско сдружение „Искам да знам“ са Районният и Окръжният съд. Докладът, който е изготвен от експертен екип – психолог, юрист, специалист по социални дейности и компютъран специалист, ще бъде изпратен във ВСС. Двете съдилища са единствените в България, които са отворени за гражданско наблюдение, отчетоха експерти. Според тях други позитиви в работата на РС е монтиран пост терминал за плащане на такси за граждани с увреждания. Има обособено работно място за незрящи, неграмотни и хора с увреден слух.
При Окръжния съд е констатирано, че е разширена дейността на магистрати за участие в часовете по гражданско образование в училищата в област Шумен. Използвани са интерактивни методи за преподаване, симулации и ролеви игри. На сайта е публикувана информация за подадените декларации от магистратите. За нуждите на хора с двигателни увреждания още на входа е поставена информация, че сградата разполага със стълбищен робот.
Увеличен е броят на магистратите, преминали обучения за повишаване на професионалната квалификация.
Препоръчва се в двете съдилища да се създадат Фейсбук страници, но за тази дейност е необходим допълнителен щат на специалист.
Експертният екип дава указание в направление „Независимост и антикорупция“ на сайта да се публикува периодична информация за наличието или липсата на дисциплинарни производства.
При изпращане на сигнали за корупция и конфликт на интереси да има регистрационен номер на сигнала, който може да се проследява. Създаденият регистър на отводите да се премести в секция „Справки по дела“ на главната страница на сайта.
Най-съществената част е гражданското наблюдение върху работата на двете съдилища. Работили са 8 граждански наблюдатели.
Общо за целия проект са проведени 485 анкети и 112 интервюта . Въпросите са задавани към граждани и представители на бизнеса. Друг въпрос е бил изготвен за хора от правораздавателната система – съдии, прокурори, адвокати.
Експертният екип е имал за цел от отговорите да докаже какъв е образът на двете съдилища отвън.
„За нас беше истинско предизвикателство да се включим в този проект. Пътят, който извървяхме беше полезен и за двете съдилища. Успяхме да видим огледалния образ на двете съдебни институции в очите на гражданите и обществеността. Направихме си съответните изводи, свързани с прозрачността на органите на съдебната власт, които представляваме“, заяви председателят на Окръжния съд София Радославова.
Председателят на РС Емилиан Йорданов не отрече, че е имало трудни моменти в попълването на един от регистрите от магистрати, но това е било преодоляно в хода на съвместната работа.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияКърпят опасните улични дупки в Шумен, същинските ремонти – напролет
Следваща статияРемонти в населените места предвижда Капиталовата програма на Община Никола Козлево

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here