дом Общество Гори катедралата „Нотр Дам“ в Париж, куполът и покривът ѝ рухнаха

Гори катедралата „Нотр Дам“ в Париж, куполът и покривът ѝ рухнаха

0
ДЯЛ

Катедралата „Нотр Дам“ в Париж гори, предаде агенция „Ройтерс“.
Пламъците са избухнали в ранните вечерни часове и обхванаха покрива на вековната катедрала. Рухнала е една от кулите и покривът на културната забележителност.
Димът от пожара се носи над цял Париж. Пепелта от горящата сграда се носи под небето на френската столица. „Тъжно е да гледам как част от историята на Франция, част от всички нас гори“, заяви френският президент Еманюел Макрон.
Очевидци разказват, че покривът на катедралата е изгорял напълно.
Пожарникари се опитват да овладеят пламъците в сърцето на Париж. Всички хора от сградите около катедралата са евакуирани.
Няма пострадали. За момента е твърде рано да се каже какво е предизвикало пожара. Френските телевизии съобщават, че за сега полицията го разглежда като злополука.
Катедралата „Нотр Дам“ е построена през XII век. Тя е включена в културното историческо наследство на ЮНЕСКО и привлича милиони туристи всяка година. Готическата сграда е прочута със своите каменни резби, уникална стъклопис
„В нея има много произведения на изкуството. Това е истинска трагедия“, коментира кметът на Париж Ан Идалго, цитиран от „Ройтерс“.
Катедралата е в процес на реставрация. В нея има издигнато скеле, а някои от бронзовите статуи са били прибрани заради реновирането.
През XIX век уникалната сграда е била ремонтирана. Тогава е използвано дърво и олово за укрепване на конструкцията.
Районът около катедралата – централен и изпълнен с туристи – е отцепен.
Превод: 24shumen.com
Снимки: REUTERS
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияОсем състезатели от Шумен ще участват в Държавното по кикбокс в стил К-1
Следваща статияПотушиха пожара в катедралата „Нотр Дам“ в Париж

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here