дом Икономика В Смядово набелязаха мерки за опазване на породата свине, от които се...

В Смядово набелязаха мерки за опазване на породата свине, от които се прави прочутата едноименна луканка

1
ДЯЛ
dav

Кметът на община Смядово Иванка Петрова се срещна с представители на неправителствени организации и бизнеса във връзка с набелязването на мерки за опазване на източнобалканската свиня, която по настояще е застрашена от изчезване. Това съобщиха от Общинската администрация.
Месото от тази порода свине е основната съставка от която се произвежда истинската Смядовска луканка, чието название вече години наред се използва от различни фирми производители на месни деликатеси, продуктите на които обаче нямат нищо общо с оригиналната рецепта. В хода на разговора стана ясно, че животновъдите отглеждащи тази най-стара порода свине срещат значителни трудности, най-сериозната от които е бавното обособяване на горски участъци, където животните да се прехранват.
Една от набелязаните конкретни мерки по време на срещата в защита на този типично български продукт е обединяването на усилията на местната власт, неправителствения сектор и бизнеса за регистрирането на източнобалканската свиня като защитено географско указание. Регистрацията на източнобалканската свиня в Брюксел ще донесе значително по-голяма добавена стойност за производителите, както и за региона, тъй като подобна регистрация ще позволи месото от тези животни да достигне до повече пазари. Председателят на българския клон на неправителствената организация Slow Food Десислава Димитрова изказа готовност за оказване на експертно съдействие в подкрепа на усилията на Общинска администрация в опазването на биоразнообразието на региона и в частност съхраняването на източнобалканската свиня.
„Наш приоритет е да правим всичко възможно, което ще допринесе за запазването на специфичните за региона традиции. Тази среща е част от усилията ни в тази насока и няма как да бъдем безразлични към това какво се случва относно запазването на тази порода животни, чието месо е в основата на оригиналната Смядовска луканка. Днес набелязахме конкретни решения, които ще способстват за съхраняването емблематичната за региона порода и заедно с това ще възродят добрите традиции в региона за производство на високо качествени месни продукти“, заяви по време на срещата кметът на общината Иванка Петрова.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статия41-годишен шуменец почина след зверски побой
Следваща статияПроверяват за пожарна безопасност високите сгради в областта

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here