дом Общество В петък започва Рамазан – месецът на пречистване на духа и тялото

В петък започва Рамазан – месецът на пречистване на духа и тялото

0
ДЯЛ

В петък започва свещеният за мюсюлманите месец Рамазан. Ден преди това, на 23 април, се кланя теравих намаз – специална молитва, която се изпълнява всяка вечер след ятсъ, в полунощ се става за сахур – време, в което се закусва и се прави нийет – възнамерение за оруч – говеене.
Според Корана, в продължение на месец, в светлата част на деня – от изгрев до залез слънце, мюсюлманите не приемат никаква храна и вода, като по този начин пречистват духа и тялото си.
Започването и завършването на говеенето всеки ден се възвестяват с молитвен възглас от минарето на джамията. Въздържанието се налага, за да може всеки мюсюлманин да се доближи до състоянието на бедните, гладните и страдащи хора. Рамазан е месец на опрощението, покаянието и милосърдието.
В исляма оручът (говеенето) е един от петте стълба на вярата. По време на оруча вярващите трябва да изпълнят 33 рекята намаз (молитви), а всяка вечер се организират благотворителни вечери „ифтар“ за бедните. Според Корана, оручът позволява на мюсюлманина да спечели по-голямо благоволение от страна на Аллах. Задължение на по-заможните вярващи през този месец е да раздадат „садака“ – милостиня за по-бедните, сираците, вдовиците.
На 27-мия ден от месец Рамазан (19 май, вторник) е Кадир геджеси. Тя се почита, защото според мюсюлманската традиция в този ден е започнало изпращането – ниспославането на стиховете на Корана от Аллах на Мохамед. В края на оруча се чества един от най-големите религиозни празници – Рамазан Байрам, наричан още Шекер Байрам. Тази година той е на 24-ти май (неделя).
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияВажно за кандидат-студенти в немски и австрийски университети в условията на пандемия
Следваща статияСлънчев четвъртък

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here