дом Общество От незнание: Най-често в малките общини има конфликт на интереси

От незнание: Най-често в малките общини има конфликт на интереси

0
ДЯЛ

Експерти от Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) разясниха пред Областния обществен съвет за превенции и противодействие на корупцията основни моменти от Закона за конфликт на интереси. Лектори на семинара-обучение в Областна управа бяха Емилия Денекова, директор Дирекция Правна, и главният юрисконсулт Светослав Димитров.В своята презентация Емилия Денекова открои класически примери на конфликт на интереси като: общински съветник гласува на сесия негов роднина да стане юрист на общината, а кмет подписва фактура за канцеларски материали, закупени от книжарница, собствeност на сина му. Друг фрапиращ пример, касаещ наличие на частен интерес, е когато полицейски служител по жалба на съпругата си разпитва посочени от нея лица.
Шумен е петата областна управа в която провеждаме такива работни срещи. Интересът към тях е много голям, заяви Емилия Денекова на импровизиран брифинг. Най-честите грешки, които допускали кметове и общински съветници обичайно били подписване на договори в частен интерес. И нарушенията ставали от незнание. Нередностите били повече в малките общини.Основанията за откриване на производство за установяване на конфликт на интереси са – писмен сигнал,подаден до комисията, решение на комисията, писмено искане на лице, заемащо публична длъжност. Сигнали се подават от физически и юридически лица. Към сигнала се прилагат писмени доказателства. Както и документи, относими към сигнала. Анонимни сигнали не се разглеждат, уточни експертът. Зад всеки депозиран сигнал стои конкретно лице, уточни Денекова. А задължение на комисията било да гарантира анонимността на подателя. По време на семинарите най-често задаваните въпроси били за попълване на декларации за конфликт на интереси от лица, заемащи публична длъжност.
По въпрос на 24shumen.com била ли е информирана Комисията относно скандалните роднинските назначения в общините Хасково и Каварна, за което алармираха депутати от БСП и бившият кмет на Каварна, Денекова отказа да вземе отношение.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПолицията: Детето не е отвлечено, болно е
Следваща статияБългарските младежки делегати към ООН ще се срещнат с млади шуменци

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here