дом Общество Възрастта за пенсиониране се увеличава, расте и изискуемият стаж

Възрастта за пенсиониране се увеличава, расте и изискуемият стаж

1
ДЯЛ

Считано от началото на 2018 година пенсионната възраст при жените ще бъде 61 години и 2 месеца, а при мъжете 64 години и един месец, съобщават от НОИ.

Според изнесената от тях таблица, до 2037 възрастта за пенсия при жените ще се изравни с тази при мъжете и така нежната половина ще има право на пенсиониране на 65 години. Промяна има и в размера на трудовия стаж. В случай, че лицата нямат право на пенсия по горните условия, то  преценка на правото на пенсия се извършва по условията, показани в следващата таблица.

 

Предвиденото плавно увеличаване и постепенно изравняване на пенсионната възраст по чл. 68, ал. 1 от Кодекса за социално осигуряване (КСО) за жените и мъжете следва да завърши при навършването на 65-годишна възраст и за двата пола през 2037 г. След това, възрастта по чл. 68, ал. 1 от КСО ще се обвързва с нарастването на средната продължителност на живота, съгласно чл. 68, ал. 4 от КСО.
Изискуемият осигурителен стаж за пенсиониране по чл. 68, ал. 2 от КСО за работещите при условията на трета категория труд също нараства с по два месеца годишно за жените и мъжете до достигане през 2027 година на 37 години за жените и 40 години за мъжете.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияНовогодишен рекорд: Шуменец се почерпи, дрегерът отчете цели 3,33 промила алкохол
Следваща статияРаботим за държавата до 4 май

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here