дом Общество Внимание, родители! Нова ужасна „игра“ заплашва живота на децата

Внимание, родители! Нова ужасна „игра“ заплашва живота на децата

0
ДЯЛ

Майки в страната са потресени от поредната интернет заплаха над най-малките потребители на мрежата. Става дума за новопоявила се игра, която заплашва да се превърне в новия „Син кит“ – руската игра, която принуждава децата да се самонараняват под заплахата, че родителите им ще бъдат убити, ако не следват инструкциите.
Новото предизвикателството се нарича „Момо“, разпространява се чрез WhatsApp и детския канал на YouTube и поставя живота на децата под сериозна заплаха.
Стотици майки от България вече започнаха да сигнализират администраторите на YouTube, било то чрез Фейсбук или чрез Инстаграм.
Ето как работи и въпросната „игра“, която циркулира в редица страни на земното кълбо:
Изпраща се на децата чрез въпросното приложение, но по-стряскащото е, че изскача и по време на рекламите в YouTube и не може да се спре. Чрез приложението до потребителят достига зловеща снимка с покана да се включи в „Играта“. Когато съобщението бъде прието, изпращачът започва да залива детето с множество изображения на убийства и изнасилвания, като го принуждава да се самонаранява. Детето получава и съобщение, в което пише, че ако не следва инструкциите, „Момо“ ще го обладае и ще прокълне него и цялото му семейство. Ако потребителят не се справи с предизвикателствата, непознатият профил също започва изпращането на цветисти и описателни заплахи за проклятията, които ще се стоварят върху главата на жертвата. Предизвикателствата са разнообразни и понякога могат да завършат с подканване към самоубийство.
„Момо“ се появи за първи път на 12 юли 2018 г. в 6-секундно видео и испанските медии съобщиха за вирусен флашмоб в интернет. Предполага се, че кураторите на „играта“ намират потребители в социалните мрежи и форуми, на които изпращат страшни снимки и видеоклипове със сцени на насилие, след което принуждават уплашени тийнейджъри да изпълняват различни заповеди, водещи до опасни за здравето и живота им последствия. От полицията в цял свята призовават родителите да наблюдават децата си и тяхното онлайн сърфиране, както и да следят на кого и как дават паролите си и в какви сайтове влизат.
Фейсбук също се включи с предупреждение за злостното създание, а редица постове в българското Фейсбук пространство гласят: „В канала YouTube Kids и на обикновения също е плъзнал някакъв ужас, наречен „Момо“. Този изрод изскача по време на рекламите и докато не го изгледаш, не можеш да го спреш. В тези клипове се показва как се самонаранява, (пие белина, самозапалва се, обтрива се със сол до изгаряне и др.), като в същото време дава инструкции на децата как те да го правят с думите: „Мама не трябва да знае, иначе ще умре, докато спи.“
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статия23-тото издание на алманах „Златоструй“ е готов за печат
Следваща статияПри съседите: Намериха убит таксиметров шофьор между Разград и село Дянково

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here