дом Политика ВМРО-Шумен с декларация против искането на ДОСТ за признаване на турско малцинство...

ВМРО-Шумен с декларация против искането на ДОСТ за признаване на турско малцинство в България

0
ДЯЛ

ВМРО-Шумен реагира остро срещу искането на ДОСТ за признаване на турско малцинство в България.
С декларация до медиите войводите изразяват своята категорична позиция:
Структурите на ВМРО-Шумен са обезпокоени от решението на Изпълнителния съвет на партията на Ердоган в България ДОСТ да „се предостави конституционен статут на малцинства на турци, роми, помаци и др. малцинствени групи“. Този акт е явно доказателство за антидържавната дейност на споменатата партия, която в условията на засилваща се ескалация на напрежението в международните отношения, особено видна на Балканите, цели дестабилизирането на България и разединението на българската нация.
От областното ръководство на ВМРО припомняме, че България е еднонационална държава, в която индивидите, религиозните и етническите групи имат гарантирани права и свободата да изразяват своите политически, верски и др. убеждения. Вероятно решението на ДОСТ е взето като популистки акт, целящ да сплоти определени групи от българското общество преди изборите за Европейски парламент и като своеобразна реплика на правителството в Анкара за окончателното прекратяване на преговорите между Европейския съюз и Република Турция. Защото няма как по друг начин да определим партия ДОСТ, освен като „говорител“ на Ердоган в България. Ние обаче сме против изпращането на депутати на турската държава в Европейския парламент чрез българските избори, а имаме визията, че нашите представители трябва да защитават интересите на България и нейните граждани.
Убедени сме, че българските граждани, със здравия разум, характерен за българина, с чувството за отговорност за бъдещето на своите поколения, ще разберат популисткия характер на този акт, но и ще погледнат сериозно на възможната алтернатива – защитата на българските национални интереси, която трябва да отстояваме не само тук в България, но и пред високата трибуна на европейските институции.
Настояваме прокуратурата на Република България да предприеме мерки, които да гарантират спазването на Конституцията. Припомняме, че чл. 44 (2) от Българската конституция гласи, че се забраняват организации „…чиято дейност е насочена срещу суверенитета, териториалната цялост на страната и единството на нацията, към разпалване на расова, национална, етническа или религиозна вражда…“
„Партия ДОСТ трябва да бъде забранена, а опитите за разрушаване на националното единство – преследвани с цялата строгост на закона“, пише още в декларацията.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияРайони в Шумен и села без електрозахранване
Следваща статияС водосвет за здраве откриха спортен комплекс в Каспичан

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here