дом Общество Вицепремиерът Томислав Дончев vs президента Радев

Вицепремиерът Томислав Дончев vs президента Радев

0
ДЯЛ

Нямаме намерение да спорим с президента. „Когато двама се карат виновен е по-умният“, това заяви, цитирайки Гьоте, днес на брифинг вицепремиерът Томислав Дончев в отговор на нападките на президента Румен Радев, които държавният глава отправи по-рано днес при посещението си в болница „Пирогов“. Пред журналисти той заяви, че трябва да се помисли не само за физическото, а за психическото здраве на нацията. „Трябва да се вземат мерки, и те вече закъсняват, да няма гладни хора, защото гладният човек ще излезе на улицата масово“, заяви още президентът Радев при посещението си в болница „Пирогов“. Държавният глава критикува действията на правителството и Националния щаб за борба с коронавируса.
На брифинга освен вицепремиерът Томислав Дончев, присъстваха генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски и директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов.
„Да не се бърка раздаването на мартеници с логистиката на борбата с коронавируса. Недостиг на пари за тази битка няма, има недостиг от предпазни материали и тестовена световния пазар. Сред нас няма новобранци, а и да имаше, коя точно команда да изпълняваме, тази от трети март или някоя след нея“, попита с ирония вицепремиерът Томислав Дончев и призова президентът да следва собствената си препоръка за смирение. „Криата вади най-доброто от обществото, но не и от политиците“, коментира още вицепремиерът. Той отбеляза още, че по програмата „Топъл обяд“ над 60 000 човека в страната получават безплатна храна, а БЧК има възможност да раздаде хранителни продукти на 40 000 нуждаещи се в цялата страна.
Главен комисар Николай Николов отчете, че от началто на кризата до момента са раздадени над 53 000 маски с висока степен на защта, близо 1 000 000 обикновени маски, над 3 000 мтогократни защитни облекла, 85 000 предпазни очила, 158 000 литра спирт и над 18 000 разфасофки с гел с различен грамаж.
Днес ще бъдат получени над 1 000 000 ръкавици, 19 000 маски, 4 000 шлема и 4 500 маски с висока степен на защита. Част от доставката ще бъде заделена за държавния резерв.
Над 60 фирми у нас шият предпазни маски. Други три предприятия произвеждат защитни облекла с високо качество, като до края на май те ще ушият над 100 000 бройки. Германия е заявила готовност да изкупи цялото произведено количество от предпазни средства на българска фирма.
Осигурени са предпазни средства за доброволците в цялата страна.
Проф. д-р Венцислав Мутафчийски обясни, че още първата нощ от сформирането на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса от държавния резерв са освободени 8 000 предпазни облекла. Определени са и осем болници в страната, които да посрещнат първата вълна от заразени. От тях четири са в София и още толкова в градове по границата. Със заповед на здравния министър държавните и частните болници в страната бяха задължени да организират инфекциозни отделения и да обособят интензивни легла за лечение на инфектирани с коронавирус. В страната вече работят и девет лаборатории за изследване на проби. Предстои да влезе в действие и лаборатория в Пловдив. С решение на здравното министерство и НЗОК на всички болници и доболнчни заведения в страната ще получат плащания в размер на 85% от предходните месеци.
Направени са много индивидуални дарения за конкретни болници. Бизнесмени и обикновени хора даряват средства и по специалната сметка на Министерството на здравеопазването.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияНово общинско предприятие заработи във Велики Преслав
Следваща статия9 акта съставиха полицаи в Тодор Икономово на хора по градинки и площадки

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here