дом Политика Марияна Николова: Започваме популяризиране на културно-историческия туризъм

Марияна Николова: Започваме популяризиране на културно-историческия туризъм

0
ДЯЛ
Снимка: МС

Започваме кампания за популяризиране на културно-историческия туризъм в България. Избрахме тя да стартира приоритетно с 6-те обекта, за които само преди дни Министерският съвет отпусна средства за продължаване на проучванията им. Един от тях е античният и средновековен град Мисионис, който се намира на територията на Търговище. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова в Търговище. Тя припомни, че решението на кабинета за предоставяне на средства от 1,8 млн. лева показва и цялостната воля на правителството за насърчаване и развитие на тези обекти, както и приоритета им.
Инициираме тематичната кампания със специален фокус към тези археологически обекти, с което искаме да надградим и още повече да засилим вниманието към културно-историческия туризъм, посочи министър Николова. По думите ѝ се планира да бъдат изготвени кратки видеа, които да дават любопитна информация за археологическите забележителности. Приоритетно те ще се разпространяват в социалните медии и интернет канали. Вицепремиерът допълни, че при реализацията на инициативата ще се разчита на проф. Николай Овчаров.
Аз наричам Мисионис северния Перперикон, коментира проф. Овчаров. Според него това ще е флагманът на туризма, с който ще можем да привличаме много посетители в региона в Северна България. По информация на археолозите едва 1% от целия град е разкрит. В базилика № 3 е запазен автентичният под, който е отпреди повече от 1500 години. Съхранен е тронът, от който са водени църковните служби. Запазено в първоначалния си вид е и място за кръщаване. Разкрита е и част от укрепителна стена, която достига височина от 12 метра. В района па Търговище има над 1100 археологически обекта.
Мисионис е древното лице на днешно Търговище. Проучванията на терена са започнали през 1962 г. от известния български археолог проф. Димитър Овчаров, баща на проф. Николай Овчаров. За повече от 30 години проучванията на древния град са преустановени, за да се подновят отново през 2004 г. Досега археолозите са разкрили квартали, сгради, водохранилище с обем близо 1000 куб. м. Късноантичната и средновековна крепост Мисионис е включена в 100-те национални туристически обекта на Българския туристически съюз.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияМобилни пунктове приемат безплатно опасни битови отпадъци в община Шумен
Следваща статияВокалната формация „Малка серенада” с награда от онлайн надпяване

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here