дом Общество Вицепрезидентът Илияна Йотова в Шумен: Европейският проект трябва да претърпи развитие

Вицепрезидентът Илияна Йотова в Шумен: Европейският проект трябва да претърпи развитие

0
ДЯЛ

Борбата за справедливост, борбата с корупцията и бедността, еднакви стандарти между европейските граждани, това са приоритетите, които студенти от цяла България са дали в анкета на тема „Европа”.
Такива отговори са дали и студенти от Шуменския университет.
Въпросникът е разработен от екип на вицепрезидента Илияна Йотова. Днес тя се срещна със студенти и преподаватели от висшето училище в рамките на кампанията „Студентска лаборатория”.
„Европа не може да остане във вида, в който функционира нито като институции, нито като политики.
Младите хора не са аполитични, напротив активни са. Очаквам от тях да чуя откровени мнения за развитието на Европа и предложения”, заяви на импровизиран брифинг вицепрезидентът Йотова преди срещата с академичната общност.
Тя бе повече от категорична, че няма да говори за предизборна кампания, нито за това кой, кой е в тези европейски избори. Ще изчакаме резултатите от изборите. Както и формирането на новия европейски парламент. Тогава ще организираме публична дискусия, на която ще обявим разбраха ли младите хора какво им казаха българските и европейските политици, сподели вицепрезидентът.
Според нея днес европейският проект се нуждае от много сериозна промяна. Предизвикателствата са няколко много тежки кризи. Отговорът е промяна в начините на вземане на решенията и много сериозна реформа по отношение дейността на институциите.
Мнението й е – брюкселският език става все по- далечен, и по- неразбираем за европейските граждани. Корекция трябва да претърпи и съдържанието на политиките, които се предлагат.
По време на дискусията Йотова отчете, че вече десет години не е намерен верният отговор на бежанската криза в Европа. 2014 година е била една преломна година.
„Не можахме да се преборим с голямата вълна от мигранти на фона на несъгласия и противоречия, което е опасно в рамките на Европейския съюз. А Европейските институции не обясниха това на хората”, констатира тя.
2017 година и в България се озовахме в една много трудна ситуация. Започнахме да приемаме мигранти абсолютно неподготвени. Голяма грешка е било създаването на центрове, а при такива масови потоци не се знаело кой кой е.
След срещата със студентите Илияна Йотова ще посети Университетската библиотека и ще разгледа част от фонда „Редки, ценни и старопечатни книги“. Ще й бъдат показани 14 заглавия. Сред тях е най-старото издание, което притежава библиотеката – „Псалтир“ от 1650 г.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияНАП: Бъдещите студенти внасят до 25 август здравните си осигуровки
Следваща статияЗа пациенти с наднормено тегло и диабет: Водещ турски хирург с безплатни консултации във Варна

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here