дом Общество Виолончелистът Атанас Кръстев с концерт пред шуменци

Виолончелистът Атанас Кръстев с концерт пред шуменци

0
ДЯЛ

Младите и талантливи български музиканти имат възможност да покажат майсторството си на шуменската публика в концертите от цикъла „Млади виртуози“. Концертът този четвъртък е посветен на виолончелото – инструмент с мек и богат тембър, близък до човешкия глас. Виолончелистът Атанас Кръстев е само на 30 години, но вече е главен асистент в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“. Освен това и носител на 16 първи и извънредни награди от престижни конкурси в Австрия, Испания, Чехия, Сърбия и България.
На 26 април от 19.05 часа в концертна зала „Проф. Венета Вичева“ той ще изпълни пред жителите и гостите на Шумен най-интимният и елегичен Концерт за виолончело и оркестър, написан от английският композитор сър Едуард Елгар през 1919 г. В това произведение-шедьовър в жанра той излива чувствата си на ужас и разочарование от последиците на Първата световна война. Освен тази елегия по изгубения свят в програмата са включени още веселата, подобна на балетна музика „Мазурка“ от същия композитор и Симфонията в до мажор на Жорж Бизе.
Атанас Кръстев завършва НМА „Панчо Владигеров” с магистърска степен в класа на проф. Анатоли Кръстев. От 2011 г. до 2014 г. специализира при проф. Наталия Шаховская в „Ескуела супериор де музика Рейна София” – Мадрид. Посещавал е майсторски класове по виолончело на Давид Герингас, Антонио Менезес, Франс Хелмерсон, Арто Норас, Наталия Гутман, Даниел Вайс, Люис Кларе, Албан Герхард, Янг Чанг Чо, Томас Керъл, Роберт Коен, Мария Клигел, Рейнхард Лазко, Томас Деменга и др.
Защитава докторат през 2016. Преподава виолончело в НМА „Панчо Владигеров” като асистент от 2016 и главен асистент от 2017 г.
Концертирал е в Австрия, Франция, Холандия, Италия, Испания, Русия, Гърция, Чехия, Словакия, Сърбия, Бразилия и др., на всички отговорни български подиуми и фестивали. От 2002 г. участва във виолончеловото трио „Cellissimo”. Атанас Кръстев е солист на всички български и много чуждестранни оркестри. Репертоарът му включва произведения от барока до съвременността. Има многобройни, заснети „на живо” концерти в БНТ, Нова TV, Белградската национална телевизия, Бразилската TV „Globo”, студийни и документални записи в БНР и др.; DVD в Бразилия, CD със „Софийски солисти” и Пламен Джуров, CD с Трио „Oscar Esplá de Asisa” и др.
Автор е на редакциите на виолончеловите партии в транскрипциите на творби от Менделсон, Григ и Рахманинов (изд. „Музика”).
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияУдостоиха проф. Иван Йорданов с почетното звание Doctor honoris causa на Шуменския университет
Следваща статияМеждународен научен форум в областта на филологията се провежда в ШУ