дом Общество ВиК – Шумен започна аварийно възстановяване на дълбок сондаж №5 от Водоснабдителна...

ВиК – Шумен започна аварийно възстановяване на дълбок сондаж №5 от Водоснабдителна система „Мътница”

0
ДЯЛ

За трайното решение на проблема ще бъде изпълнено допълнително водоснабдяване за района

„Водоснабдяване и канализация – Шумен” започна аварийно възстановяване на дълбок сондаж №5 от Водоснабдителна система „Мътница”, съобщиха от пресцентъра на водното дружество. Целта на проекта е да се осигури спешно временно водоподаване на клиентите на дружеството в квартал „Мътница“ на град Шумен. В рамките на проекта ще бъде изградена временна водопроводна връзка за квартала, от дълбок сондаж №5 до шахтов кладенец и временно съоръжение, с което ще се извършва водочерпеното от дълбокия сондаж.
„Ние сме в непрекъсната комуникация с хората и разбираме техните тревоги и недоволство.

Трайното решение на проблема ще се постигне след като се възстанови дълбок сондаж №5 от водоснабдителната система на квартал „Мътница“. Тази система не работи от 30 години и ще бъде необходимо и възстановяването на помпената станция над дълбок сондаж № 5, заедно с прилежащото електрозахранване и оборудване. Предвижда се реконструкция на участък от напорен водопровод към помпена станция ”Мътница” и изграждане на водопроводна връзка, с напорен водопровод, от шахтов кладенец към водоема за квартала“, каза Жанета Панайотова, управител на ВиК – Шумен. „Вече е възложено проектирането на допълнителното водоснабдяване на квартал „Мътница“ от дълбок сондаж №5. След приключване на съгласувателните процедури ще започне изпълнението на строително-монтажните дейности. С цел осигуряване на водоподаване за квартала за периода на извършване на работите, „ВиК – Шумен” стартира аварийно възстановяване на дълбок сондаж №5 от Водоснабдителна система „Мътница”. Започваме изграждане и на временна водопроводна връзка, която ще се използва до въвеждане в експлоатация на съоръженията от основния проект и включване в системата “, поясни тя.
Квартал „Мътница“ се водоснабдява от водоизточник, тип шахтов кладенец, разположен в терасата на река Мътнишка. В началото на летния сезон, в следствие на трайното засушаване, дебитът на водоизточника значително намаля и стана недостатъчен за обезпечаване на нуждите на потребителите в квартала. Необходимостта от равномерно разпределяне на крайно недостатъчните водни количества, постъпващи във водоснабдителната система на квартал „Мътница“, наложи, в началото на месец юни т.г., въвеждането на режимно водоподаване.
В резултат на задълбочен експертен анализ като изпълним вариант за допълнително водоснабдяване на квартал „Мътница“ бе определено използването на съществуващ дълбок сондаж № 5 с бункерна помпена станция, част от водоснабдителна система „Мътница”.
Аварийното водоподаване ще се ползва само докато приключат предвидените дейности по изграждане на допълнително водоснабдяване на квартал „Мътница“.
Снимки: ВиК-Шумен
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияНяма опасност от спиране на водата на жителите на Шумен и Добрич
Следваща статия39-годишен отива на съд за кражба на ток

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here