дом Култура Златното момиче на пианото Виктория Василенко ще свири на шуменска сцена

Златното момиче на пианото Виктория Василенко ще свири на шуменска сцена

0
ДЯЛ

Виктория Василенко е едно от водещите имена сред най-успешните пианисти в страната и чужбина. Сред безбройните ѝ успехи са спечелването на Голямата награда на фестивала „Клавирните четвъртъци“ в Женева от юли 2017 г., а през 2016 г. тя достигна и до върха на един от най-трудните конкурси „Джордже Енеску“ в Букурещ, като стана единствената българка, достигнала до финала, на който срази конкурентите си от Чили и Япония.
На 8 февруари от 18.35 часа тя ще зарадва шуменци с концерт под диригентството на друга млада и талантлива дама – Калина Василева. Програмата до известна степен повтаря последния концерт на великия Лудвиг ван Бетовен, който се е състоял във Виена преди 210 години. Този четвъртък ще прозвучат две негови новаторски произведения. В Четвъртият концерт за пиано и оркестър солиста дава начало, което се случва за пръв път в историята на жанра, а Симфония №6 „Пасторална“ е първото програмно произведение и е наречено така, защото композиторът го посвещава на звуците от природата, които чува все по-слабо.
Виктория Василенко е родена през 1992 в град Бургас. Произлиза от семейство на музиканти. Завършва Националното музикално училище „Любомир Пипков” в София в класа по пиано на проф. Стела Димитрова – Майсторова. От 2011 г. е студент във Висшия музикален колеж „Кралица София”, Мадрид, Испания при световно известния руски педагог и пианист Дмитри Башкиров.
Пианистката е изнасяла много рецитали, два от които във Виена (2008) и Ню-Йорк (2010). Била е солист на различни оркестри като Симфоничния оркестър на Ливърпул, Брюкселски камерен оркестър, камерен оркестър Линкълнууд (САЩ), Оркестър на Класик ФМ радио, Симфоничен оркестър на БНР, Софийска филхармония, Нов Европейски оркестър, Фестивалния оркестър на Лятната музикална академия „Музика Мунди” в Белгия под палката на Максим Венгеров през 2009 г. и много други.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПочитаме Свети Фотий, празнуват всички със светлина в името си
Следваща статияБлагодарствено писмо за служителите от Районно управление-Каолиново

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here