дом Общество Вижте за кои нарушения на пътя в Гърция може да влезете в...

Вижте за кои нарушения на пътя в Гърция може да влезете в затвора за 1 година

0
ДЯЛ
Pixabay.com

Ако шофирате в Гърция в насрещното платно или карате по тротоара, ще ви арестуват и прокуратурата ще поиска една година затвор! Запомнете това изречение, ако след 1 юли ще пътувате в Гърция.
От 1 юли 2019 г. влизат в сила промените в Наказателния кодекс (НК) на Република Гърция (4619/2019), гласувани от гръцкия парламент на 6 юни 2019 и обнародвани в Държавен вестник на 11 юни т.г. Тези промени са първите комплексни изменения след кодифицирането на НК през 1951 г. и предвиждат редица изменения, като отделна глава засяга нарушенията на правилата за движение по пътищата, посочват от Министерството на външните работи.
Разпоредбите, засягащи водачите на МПС, са визирани в чл. 290 А „Опасно шофиране“, в който са определени следните наказания:
Затвор за срок поне до 1 година се наказва шофьор, който:
– шофира в нетрезво състояние или под влияние на наркотични вещества;
– шофира по национален или второстепенен път в насрещното платно, в пешеходни зони, на тротоар;
– шофира технически неизправен или претоварен автомобил;
– участва в гонки и причини риск за човек, се наказва с лишаване от свобода поне една година.
Затвор до 3 години или глоба:
Ако в същите случаи бъде предизвикана опасност за чуждо имущество.
Лишаване от свобода при строг режим до 10 години:
При причиняване на тежка телесна повреда или щета върху обществени съоръжения.
Ако при посочените случаи бъде причинена смъртта на друго лице, е предвидено лишаване от свобода при строг режим за срок от поне 10 г. В случай на предизвикване на смърт на по-голям брой хора, съдът може да определи доживотен затвор при строг режим.
Следва да се отбележи, че въпросните нови разпоредби на Наказателния кодекс се различават от предишните с по-голяма конкретика при определянето на по-голям брой деяния, квалифицирани като нарушения по смисъла на закона и предвиждането в някои случаи на наказание лишаване от свобода с конкретен максимален срок, посочват от МВнР.
Снимка: Pixabay.com
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияТри деца бяха кръстени в Златарския манастир
Следваща статияНаши горски педагози заминават на конгрес в Латвия

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here