дом Здраве Българският зъболекарски съюз отчете недостиг на дентални специалисти в Шумен

Българският зъболекарски съюз отчете недостиг на дентални специалисти в Шумен

0
ДЯЛ

Денталните специалисти в България са доста над средното ниво за Европейския съюз като брой на глава от населението, но същевременно в някои области на страната има недостиг и особено в малките населени места. Не достигат специалистите в Шумен, Търговище, Добрич и Разград, а в София и Пловдив практиките са толкова много, че на един зъболекар се падат едва по 300 пациенти. За сравнение – нормата на ЕС е четири пъти по-малка – за един специалист на 1200 души. Това обявиха в четвъртък от Българския зъболекарски съюз на пресконференция по повод предстоящия на 20 март Световен ден на оралното здраве, цитирани от dnevnik.bg.
Броят на зъболекарите у нас като цяло е по-голям от необходимия за населението, като на един специалист се падат средно по 800 души. Повече зъболекари в ЕС има само в Гърция. По думите на председателя на БЗС д-р Николай Шарков това води до друг проблем – скрита безработица в големите градове или просто недостатъчна работа, която не се отчита от Националния статистически институт.
Предложение, което съюзът има към населените места, където няма кой да инвестира в зъболекарски кабинет, е общините да оборудват такива помещения и в тях да идват специалисти от други градове за прегледи на местните хора и дори да е безвъзмездно за социално-слабите. Засега обаче никоя община не се е съгласила да поеме такъв ангажимент. В България работят 9 200 зъболекари, но всички те са частници и изпълняват съвсем малко дейности, платени от Здравната каса, затова услугите им са недостъпни за част от населението, обобщи Шарков.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статия„Българският Паганини“ Марио Хосен на сцената в Шумен тази вечер
Следваща статияПламен Борисов се завръща с бронзов медал от Световния шампионат по муай тай

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here