дом Общество БСП и ДПС в спор за секретар в РИК – Шумен

БСП и ДПС в спор за секретар в РИК – Шумен

0
ДЯЛ

Партиите в Шумен не се разбраха за състава на Районната избирателна комисия /РИК/. БСП и ДПС влязоха в спор за позицията „секретар“. ДПС предложи адвокат Ахмед Джамбазов, а БСП Нурай Герджикова. Това се случи днес по време на проведените, от областния управител проф. Стефан Желев, консултации за определяне състава на Районна избирателна комисия-Шумен за предстоящите на 26 май избори за членове на Европейския парламент.
Според Веселин Пенчев, лидер на БСП Шумен, техният кандидат има потенциал за председателското място, но те ще се съобразят с квотното разпределение.
Адвокат Метин Джамбазов /ДПС/ смята, че претенциите на партия „Воля“ са завишени, без да се отчитат политическите реалности.
В консултациите участваха представители на парламентарно представените партии и коалиции и партиите и коалициите, които имат избрани с техните кандидатски листи членове на Европейския парламент от Република България, но не са парламентарно представени.
Присъстваха упълномощени представители на ПП ГЕРБ, Коалиция „БСП за България“, Коалиция „Обединени патриоти”, ПП„ДПС”, ПП „Воля“, Коалиция „България без цензура, ВМРО-БНД, Земеделски народен съюз, Движение Гергьовден“ и Коалиция „Реформаторски блок“.
За председател ПП ГЕРБ предложи адвокат Миглена Арсова с мотива, че тя е била вече председател и има опит.
„Обединени патриоти“ предложиха за зам.-председател Цветелина Герджикова.
РИК-Шумен трябва да се състои от 13 члена в т.ч. председател, двама зам. председатели и секретар, съобщи областният управител проф. Стефан Желев като се позова на решение на ЦИК от 26 март.
Представителите на ПП ГЕРБ са 5, Коалиция БСП за България – 4, ДПС -1 място, Коалиция „Обединени патриоти“ – двама и партия „Воля“ – 1, уточни той.
Според текст в Избирателния кодекс председателят, зам.-председателите и секретарят не могат да бъдат от една и съща партия.
При така създалата се ситуация крайното решение за състава на РИК-Шумен ще вземе Централната избирателна комисия. Протоколът с предложенията ще бъде изпратен в ЦИК от областният управител проф. Стефан Желев. До 5 април ЦИК трябва да назначи състава на РИК-Шумен.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияУдължиха срока за подаване на годишните отчети на фирмите
Следваща статияЕвропарламентът реши: Спираме да местим стрелките на часовниците през 2021 година

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here