дом Общество Борят безработицата у нас с мащабно строителство

Борят безработицата у нас с мащабно строителство

0
ДЯЛ

Безработицата, породена от извънредното положение с COVID-19 у нас ще бъде компенсирана с мащабно строителство. Това оповести на брифинг Валери Симеонов след проведения Коалиционен съвет.
170 000 души са останали без работа в периода от 1 март до 1 април. Голям потенциал за откриване на рабони места има в сектора на строителството. Коалиционните партньори в управлението на ГЕРБ от НФСБ и ВМРО предлагат да започне ускорено изграждане на магистрали и пътища. Сред тях са автомагистрала „Хемус“, тунела „Шипка“, северния обход на Бургас и др.
Да започнат масирани ремонти на мостове, виадукти и язовирни стени, изграждане на ВиК обекти, подновяване на програмата за саниране на блокове предлагат още от НФСБ и ВМРО. При санирането обаче те настояват собствениците на жилища да участват с 30% от необходимата сума.
Обмислят се и варианти за подпомагане на родния туризъм. Сред тях са въвеждането на ваучери за почивка. Все още обаче не е обсъден механизма, по който те ще достигат до гражданите. От тях ще могат да се възползват хора с платени осигуровки. Ще се решава, кога ще са достъпни за ползвани и кой период от летния сезон ще покрият.
Ваучерите ще важат за ползване на хотели, ресторанти и туристически агенции.
Обмислят се мерки за насърчаване и на родния ниско бюджетен туризъм – къщи за гости, малки и семейни хотели.
Според вицепремиера Томислав Дончев при най-оптимистичния вариант, летният сезон у нас може да започне от 1 юли.
Коалиционните партньори са постигнали и съгласие за безплатно ползване на чадъри, шезлонги и масички по плажовете у нас. Концесионерите ще бъдат компенсирани за сметка на държавата.
Предлага се още строителството по курортите да продължи до 15 юни, а не както бе прието до момента – 15 май. Сред обсъжданите варианти е и промяна в последната заповед на здравния министър, която определя разстояние от 2,5 метра между масите в откритите площи на заведенията, искането е то да бъде намалено на 1,5 метра.
Коалиционните партньори все още не могат да постигнат единодушие по въпроса ще има ли намаление и с колко на ДДС в туризма.
Томислав Дончев обаче подчерта, че не се предвижда промяна в данъците.
Коалиционните партньори предлагат още да се възобнови футболното първенство както и някои индивидуални спортове, като тенис, плуване и езда.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияКНСБ с инициатива „Не си сам“ в помощ на засегнати от COVID-19
Следваща статияВ Шумен започна раздаването на продукти по училищните схеми за плод и мляко

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here