дом Общество Без ток и с голи стени: Защо семейство гасне в мизерията на...

Без ток и с голи стени: Защо семейство гасне в мизерията на порутена къща? (снимки)

5
ДЯЛ
Снимка: facebook

Съборетина с одеяло вместо входна врата. Стъкла по прозорците също няма. И там парцаливи одеяла се опитват да спрат поне малко пронизващия студ, който нахлува буквално от всеки процеп на полусрутената къщурка в каолиновското село Климент.
Една жена, чиято възраст няма как да се определи на пръв поглед, обитава това жилище заедно с единствения си син. Нечувана мизерия и мръсотия цари в стаята, в която двамата се опитват да оцеляват, заедно с пет-шест котки и едно малко кутре.

Снимка: facebook

Така изглежда животът на Емине и нейния син, които живеят в ужасяващи условия повече от десетилетие. Историята им трогна стотици хора във Фейсбук, които предложиха помощ на семейството.
Защо се е стигнало до това, семейството да прекарва живота си по този начин, екипът на 24shumen.com потърси кметът на община Каолиново Нида Ахмедов, който заяви, че едва тази сутрин е научил за тъжната им история.

Снимка: facebook

„Доколкото разбрах, момчето е с решение от ТЕЛК, майка му- също. И двамата получават пенсии. Момчето е виждано през лятото да проси. Още тази сутрин изпратих на място служители от Общината, за да преценим с какво можем да помогнем, разговарях и с кмета на селото Климент.
Трябва да знаете обаче, възможностите на един кмет не са неограничени.  Тук е трябвало и трябва да се намесят Социалните служби. Това е тяхно задължение, заяви Ахмедов и посочи, че трябва да се предприемат незабавни мерки от страна на всички институции.
По думите му, той е разговарял рано тази сутрин и с кмета на село Климент, който му съобщил, че Емине и синът й са подпомагани през годините многократно със средства от Общината. Покривът е бил ремонтиран, осигурени са им били печка, дърва, парични средства и каквото им е нужно, но за съжаление, те са с психични проблеми, горят и чупят всичко – врати, прозорци. По информация на бившия кмет на село Климент, синът пали няколко пъти тази къща. Ситуацията вече е под контрол, ще им осигурим всичко, от което се нуждаят в настоящия момент – дърва, хранителни продукти, парични средства, заяви още общинският кмет Нида Ахмедов.

За жалост, тези хора не са единствените, които се нуждаят от помощ. По думите на кмета всеки ден се разглеждат битовите нужди и проблеми поне на десетина души, жители на община Каолиново. Предвид лошите метеорологични условия през последната седмица Общинското ръководство са се погрижили и за болните от хемодиализа.
„Всички болни от хемодиализа от общината закарахме предварително в Шумен и сме им дали по 100 лева, за да не се притесняват. Това никой не го знае, защото ние не правим нещата за да ги огласяме, а за хората”, добави още той.

Снимка: facebook

Нида Ахмедов е потърсил и бившия кмет на село Климент, който съобщил, че двамата са подпомагани през годините многократно със средства от Общината. Покривът е бил ремонтиран, осигурени са им били печка, дърва, парични средства и каквото им е нужно,но те са с умствени проблеми и двамата, горят и чупят всичко – врати, прозорци. По информация на бившия кмет на село Климент, синът пали няколко пъти тази къща. Ситуацията ще бъде обсъдена и докладвана на съответните органи, за да може час по скоро, Емине и синът й да получат подобаващи грижи.
Снимки: Хикмет Ефраим
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПрогнозата: Снегът ще премине в дъжд, ще се образуват поледици
Следваща статияОгнеборци премахваха ледени висулки, гасиха и комини

5 КОМЕНТАРИ

  1. Направо малоумно оправдание. Ама ние сме им давали всичко необходимо, те чупят понеже са психично болни. Ало о о о г-н кмете. Видимо майката и синът са психично болни, но ти и администрацията сте още по болни и от тях бе, че не им се назначават социални помощници, демек болногледачи на общинска издръжка които да ги обслужват, видимо не можещи да се грижат за себе си тези хора й да бъдат контролирани, редовно синът да си взема лекарствата за да не буйства. Познавам лично майка и син психично болен. И те живеят в малко по добри условия от тези на снимката. Но човека всеки ден ходи в един социален център, като за него има болногледач за да го следи пиели си редовни лекарствата. Но на кого му дреме за съдбите на тези двама клетника…

    • Гoсподин Aslan Türk, много е лесно да съдите само по статията, без да знаете каква е ситуацията и какви условия са били осигурени на въпросните хора. За съжаление в страната ни има стотици хора, които прекарват живота си по този начин. Знаем само да коментираме и да обвиняваме администрацията, а замисляли ли сте се защо и как се е стигнало до това? Запитали ли сте се защо общинският кмет по такъв начин си „измива ръцете“? Къде е настоящият кмет на това село и защо изобщо не се споменава за него, а се търси бившият кмет? Замислете се и си отговорете първо на тези въпроси преди да се изкажете по такъв начин. Приятен ден!

      • Не знам и честно казано не ме интересува кой с какви проблеми се е сблъсквал с тези хора. И като какъв се явяваш, явно си засегнатият предишен кмет. Но се вижда резултата какъв е на лице, две човешки същества, буквално изоставени на произвола на съдбата си чакат смъртта в копторни условия. Пак казвам. Има си програми по които се назначават социални помощници, демек болногледачи. Назначават им се такива и се оправят проблемите. Защото пак го казвам. Познавам майка със психично болен син, но не са изоставени по този престъпен начин. А дали ще се изказвам това от мен зависи, но държа на всяка една написана дума. Тези двама клетника майка и син са видимо не добре психически. Но изоставелите ги селски т.н. власти са още по зле психически и от тях самите.

  2. Niye licno gi poznavame horata nyama nikakva pomost ot obstinata nyamalo e nikakiv remont samo lijat kmetovete golemi prostacisa otidede do tam ipopitayte komsiyite dali sa pravili remonti v tazi kista

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here