дом Общество Без нов Благодатен огън за Великден и върбови клонки за Цветница

Без нов Благодатен огън за Великден и върбови клонки за Цветница

0
ДЯЛ

Тази година църквите в страната няма да раздават върба за Цветница. Това реши днес на извънредно заседание Светият синод. Решението бе обявено преди минути на брифинг от Ловешкия митрополит Гавриил.
Поради усложнената епидемиологична обстановка и извънредното положение у нас Българската православна църква няма да изпрати свои представители на Божи гроб за вземане на Благодатния огън. Парите за полета с правителствения самолет ще бъдат дарени за борба с коронавируса.
„Това е безпрецедентна стъпка на Българската православна църква. Подобен акт никога не е извършван. Но това е важно, за да запазим здравето на хората“, заяви дядо Гавриил. Той обясни, че Благодатен огън се пази от миналата година и традицията на Великден все пак ще бъде спазена.
Службите на празника ще се проведат извън храма. Премиерът Бойко Борисов призова миряните тази година, поради обстановката, да не посещават Великденската служба, освен, ако нямат крайна нужда.
Тържествената служба от катедрален храм „Св. Александър Невски“ ще се излъчва директно по БНТ.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияД-р Стойчо Кацаров: Забраната на профилактични прегледи заради COVID може да увеличи онкологичните заболявания
Следваща статияНапусна ни големият български актьор Вълчо Камарашев

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here