дом Политика „Барометър България“: Седем партии влизат в парламента

„Барометър България“: Седем партии влизат в парламента

0
ДЯЛ
Снимка: "Барометър България"

С наближаване на изборния ден нагласите на избирателите показват известна динамика, като финалната подредба на политическите сили в бъдещия парламент, както и броят им остават неясни. Последните няколко дни от кампанията преди 11 юли могат да се окажат решаващи за финалния резултат. Тези изводи могат да бъдат направени след проведено от „Барометър България“ стандартизирано телефонно проучване на електоралните нагласи* през периода 1-7 юли сред 852 пълнолетни български граждани.
Проучването е проведено на територията на Република България и не включва нагласите на гласуващите извън страната.

Въпрос 1: Ще гласувате ли на предсрочните парламентарни избори на 11 юли 2021 г.?

Броени дни преди изборния ден, насред сезона на отпуските и летните горещини, се запазва прогнозата за нормални нива на очакваната избирателна активност. Наблюдава се лек спад на категорично заявяващите да отидат до урните за сметка на  увеличение на тези, които са леко разколебани, но все пак склонни да гласуват. Почти няма промяна в дела на тези, които със сигурност отказват да го направят.

Снимка: „Барометър България“

Въпрос 2: За коя политическа формация ще гласувате на предсрочните избори на 11 юли 2021 г.?

ГЕРБ-СДС за момента запазват първа позиция с 21.9%. Забелязва се обаче тенденция на лек отлив на избиратели.

„Има такъв народ“ към момента са с подкрепа от 19.3%. Партията отново се отличава с почти пълна липса на политическа кампания и изяви на лидера й в социалните мрежи.

БСП в настоящата ситуация имат шанс да съберат 17% от вота в страната. Партията бавно стабилизира вътрешното си състояние и може да разчита предимно на твърд електорат.

ДПС са четвърти с 11.4% от гласовете в страната. Партията има ясно изразен електорат, който винаги демонстрира висока степен на мобилизация по време на избори. Предстои да се види колко гласове ще събере партията от секциите в Турция.

„Демократична България“ има шанс да постигне 9.2%. Към момента демократите а в застой и не успяват да привлекат допълнителни гласове.

Според проучването на „Барометър България“ коалицията „Българските патриоти“ събира 6.2% от парламентарния вот в страната.

Към момента с 4.1% на ръба на влизането в парламента е партията на Мая Манолова „Изправи се! Мутри вън“. Липсата на протестна обстановка в страната поставя формацията на Манолова на кантар за пробив.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияМият и южната част на Шумен
Следваща статияАвария остави пет села без вода

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here