дом Общество БАН: След 20 години българите в страната ще сме едва 5 800...

БАН: След 20 години българите в страната ще сме едва 5 800 000 души!

0
ДЯЛ

Населението на страната може да падне под 6 милиона души до 2040 година, сочи изследване на Българската академия на науките. Демографската криза се задълбочава заради застаряването на нацията, социалните неравенства и миграцията.
Мрачната прогноза предвижда след 20 години населението на страната да намалее до 5 800 000 души, обясни директорът на Института за изследване на населението и човека при БАН проф. Антоанета Христова.
„Структурата на населението няма да бъде добра. Ще има много повече възрастни, отколкото млади хора. Добрата новина – няма да изчезнем, лошата новина е, че няма да бъдем и 6 милиона“, обяснява тя, цитирана от БНР.
Тенденцията може да се обърне в положителен план едва след 15 години.
„Независимо от това даже колко мерки се предлагат и в каква комплексност, до 34-та година ние винаги ще имаме негативни резултати“, сподели още Христова.
Демографската прогноза разбива мита, че миграцията е главната причина за намаляването на населението.
„Има и заминаващи, но и все повече връщащи се. Броят на влизащите в страната и завръщащите се българи се изравнява на излизащите през последните години“, коментира по темата и проф. Катя Владимирова.
Мерките за преодоляване на демографската криза включват насърчаване на раждаемостта, подобряване на здравеопазването и социалните услуги, както и намаляване на смъртността и миграциите на населението.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияАйсел Руфад, кандидат за кмет на Нови пазар: Благото на съгражданите ми е водещ принцип за мен!
Следваща статияПосрещаме октомври с много слънце и летни температури

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here