дом Общество „Балкански поток“ ще преминава през землището на Шумен

„Балкански поток“ ще преминава през землището на Шумен

0
ДЯЛ
April 22, 2015 - Kiev, Ukraine - Technical installations of the main natural gas pipeline at the gas-compressor station in Boyarka village near Kiev, Ukraine, 22 April 2015. Cash-strapped Ukraine is heavily dependent on energy from Russia and is also a key transit country for supplies to Western Europe. The European Union has been mediating in gas disputes between the two sides, whose relations are strained by the conflict in eastern Ukraine. (Credit Image: В© Serg Glovny/ZUMA Wire/ZUMAPRESS.com)

Трасето на преносния газопровод ще премине през землищата на 11 области – Варна, Шумен, Разград, Търговище, Русе, Велико Търново, Ловеч, Плевен, Враца, Монтана, Видин

Този проект е важен за Балканите и затова го наричаме Балкански поток. Огромен строеж, огромно съоръжение и е с един милиард по-евтин от Южен поток, заяви министър-председателят Бойко Борисов, който днес провери напредъка на строителните дейности по разширяване на газопреносната инфраструктура на „Булгартрансгаз“ ЕАД в района на гр. Кнежа. „Това е вече изходът на „Балкански поток“. Ако сега не го направим, никога няма да се направи“, отбеляза премиерът и добави, че газопроводът на българска територия се изгражда паралелно с този на сръбска територия. „В нивите правим магистрали, жп линии, газопроводи“, каза още министър-председателят Борисов и специално обърна внимание на екологията, като изтъкна, че тя няма да пострада заради изграждането на газопровода.
На инспекцията с министър-председателя Бойко Борисов присъстваха също вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Вицепремиерът Дончев отбеляза, че всичко това, което се вижда в момента, не се е случило от само себе си. „Преди строителите да започнат да работят, политици, ръководители, дипломати трябваше да свършат много работа и това е през последните четири – пет години. Искрено се радвам, че успяхме да си свършим работата, за да се стигне до тук “, напомни Дончев. Той специално акцентира върху интерконектора с Гърция. „След завършването на двата проекта, практически ние ще сме в състояние да транспортираме природен газ от където до където е необходимо“, посочи още вицепремиерът и добави: „Да се съчетае интересът на толкова много различни държави означава доверие и се радвам, че България е в състояние да генерира това доверие“.
Трасето на преносния газопровод ще премине през землищата на 11 области – Варна, Шумен, Разград, Търговище, Русе, Велико Търново, Ловеч, Плевен, Враца, Монтана, Видин.
През месец април 2019 г. „Булгартрансгаз“ ЕАД определи за изпълнител на обществената поръчка участникът Обединение „Консорциум Аркад“, с когото сключи договор на 18.09.2019 г. „Консорциум Аркад“ е обединение от чуждестранни компании, като негови членове са: Аркад Ей Би Би С.п.А. – Италия и Аркад Енджиниъринг енд Констракшънс Къмпъни – Саудитска Арабия. Общата стойност на подписания договор при срок за изпълнение на дейностите до 615 календарни дни е в размер до 1.1 млрд. евро без ДДС.
До момента изкопаната траншея е близо 5 км., а тръбите, които са в готовност за полагане са над 6 км. Почистената полоса на строителната площадка е 17 км.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияВолен Сидеров подава оставка като депутат
Следваща статияОткриха труп в изоставена къща в Шумен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here