дом Култура Археолози откриха оловен печат на княз Борис-Михаил при разкопки в Плиска

Археолози откриха оловен печат на княз Борис-Михаил при разкопки в Плиска

1
ДЯЛ
Снимка: Historymuseum.org

Археолози, проучващи Обект № 41, който се намира в северозападната част на Външния град на Плиска са открили оловен печат на княз Борис-Михаил, съобщават от Националния исторически музей.
Обектът се изследва от екип с ръководител доц. д-р Константин Константинов, преподавател в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“. От 2018 г. проучването е включено в програмата на Националния исторически музей и към екипа се присъединява Ивайло Кънев, уредник в отдел „История на България през средните векове“ на музея.

Снимка: Historymuseum.org

Обектът представлява голям архитектурен комплекс от X-XI век, от типа на т.нар. крайградски столични имения. С особеностите на своята архитектура и най-вече с откритите в него многобройни и разнообразни по предназначение археологически материали, той се явява един от най-големите производствени структури в тази част на Плиска. Разположен върху невисока тераса между две суходолия – Асардере и Дениздере, неговата планировка в много отношения напомня за някои старобългарски паметници, изградени на принципа на вписани един в друг правоъгълници с ориентация изток-запад.
Откритието е направено при проучването на сектор, западно от входа на църквата върху ходово ниво, настлано със строителна керамика и плочести камъни. Намирането на печата е голям шанс за археолозите, тъй като сградата е била напусната организирано и всички материали са били изнесени още през средновековието. Твърде вероятно е това да е бил дома на аристократ, свързан с владетелското семейство и напускането да е станало при преместването на столицата от Плиска в Преслав.
Археологическите разкопки на обект 41 се финансират от Министерството на културата и Националния исторически музей.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияМинистър Комитова: Протестиращите са жертва на предишното правителство
Следваща статияМанолова: 700 милиона са превъртени през „Монтажи” за фирми, близки до властта

1 коментар

  1. А защо липсва информация в кой квадрат от план-квадратната мрежа е открита находката както и дълбочината на местонамирането и ?И ако наистина е открита през август, защо е дадена през пролетта за анализ на специалист?

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here