дом Политика Антикорупционният фонд отчете рискови секции за купен вот в Шумен

Антикорупционният фонд отчете рискови секции за купен вот в Шумен

0
ДЯЛ

Висок дял на гласувалите в секции в риск има в област Шумен. Между 1 491 и 2 101 секции в страната са били в риск от контролиран и купен вот на парламентарните избори, проведени на 4 април. В риск са били между 12 до 17% от всички секции в страната.
Това става ясно от анализ на Антикорупционния фонд. Увлечението е с 5% в сравнение с изборите през 2017 година.
В тези рискови секции са гласували приблизително между 284 000 и 410 000 от избирателите у нас, което прави между 9 и 13% от всички подадени гласове в страната.
През 2021 година най-много рискови секции има в Кърджалийския избирателен район – между 31 и 41%. Цели 29% от бюлетините в района са подадени в рискови секции, посочват от Антикорупционния фонд.
Висок дял на гласувалите в секции в риск има и в избирателните райони в Монтана, Пазарджик, Сливен, Търговище, Разград, Шумен и Враца.
На ниво общини най-много са гласували в рисковите секции в общините Кирково, Криводол, Павел баня, Септември и Тервел.
С най-голяма тежест за размера на контролирания и купен вот в цялата страна е Бургаският избирателен район. На него се падат 8% от всички гласове в риск в страната. На второ място е Кърджалийският със 7%, следват Пазарджишкият и Благоевградският с по 6% и Старозагорският с 5%.
На изборите на 4 април ГЕРБ и ДПС си разделят значителна част от подадените гласове в рисковите секции. 31% от гласовете в тези секции отиват при ГЕРБ. 30% са подадени за ДПС. 12% от вота, подаден в рискови секции, е за БСП, а 7 на сто – за „Има такъв народ“, посочват от фонда.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияМинистър-председателят Стефан Янев разпредели ресорите на вицепремиерите
Следваща статияРегистрираната безработица в областта намалява

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here