дом Култура Актьорът Николай Сотиров ще гостува на почитателите си в родния Шумен

Актьорът Николай Сотиров ще гостува на почитателите си в родния Шумен

0
ДЯЛ

Среща разговор с шуменци в Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров“ с известния български актьор Николай Сотиров ще се проведе на 2 октомври т.г. от 17.00 часа. В същия ден, от 19.30 ч. на сцената на Драматично-куклен театър „Васил Друмев” шуменци ще могат да видят актьора като герой на култовия драматург Петер Турини в спектакъла „Откриването”.
Николай Сотиров е роден в Шумен. През 1980 г. завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов” и години наред играе в студио „Пантомима” към театър „Сълза и смях”, а също и в театър „Движение” на Вельо Горанов. Едновременно с това ролите му в култовите филми „Адаптация”, „Голямото нощно къпане” и „Комбина” го нареждат сред звездите в българското кино още в началото на творческата му кариера.
През 1991 г. Ники Сотиров основава танцово-пантомимен театър „Пантданс”, чиито спектакли „Вяра и ерес”, „Апокалипсис… или”, „Три сестри”, „Тримата мускетари” и други се поставят в САЩ, Венецуела, Перу, Еквадор, Колумбия, Южна Корея, Япония, а самият театър е обявен за пожизнен почетен член на най-големия латиноамерикански фестивал „Театро дел Ориенте”.
Николай Сотиров пресъздава повече от тридесет роли в българското кино; участва и в редица американски филмови продукции, където си партнира с имена като Жан Клод Ван Дам, Долф Лундгрен, Стивън Сегал, Уйлям Форсайт, Уесли Снайпс, Стивън Болдуин и др. В ролята на Джо Гидиън участва и в първия театрален мюзикъл у нас – суперпродукцията „Ах, този джаз” на Народен театър „Иван Вазов”.
През 1984-та е удостоен с „Оскар”-а в областта на пантомимното изкуство – Наградата за най-добър мим, както и с Голямата награда на фестивала в Арецо, Италия. През същата година е удостоен и с Наградата за млад актьор за ролята си на Алтамаров във филма „Вибрации”.
Срещата с Николай Сотиров се осъществява с финансовата подкрепа на „Алкомет” АД и в рамките на традиционно организираните от Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” срещи със значими шуменски творци, които днес са имена в националната и световната култура.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияНад 150 изпълнители ще излязат на сцената на Международния фестивал „Есенни шуменски вечери“
Следваща статияИззеха безакцизен тютюн от частен дом в Смядово

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here