дом Общество Ако мине предложението: Кметовете – с право да създават собствена „полиция“

Ако мине предложението: Кметовете – с право да създават собствена „полиция“

0
ДЯЛ

Общински служители на реда, назначени от кметовете на общините ще имат право да изискват документ за самоличност при констатирано нарушение и да задържат до пристигането на полицията, ако нарушителят бъде хванат на място да уврежда общинско имущество, да нарушава обществения ред или правилата за движение. Това ще се случи, ако мине предложението на ГЕРБ и Обединените патриоти за законови промени.
Коалиционните партньори искат да се позволи на общинските съвети и кметовете да създават собствени звена за контрол на обществения ред в населените места и собствени системи за видеонаблюдение. Те ще получат права, които в момента има само полицията.
Парламентарните групи на управляващата коалиция внесоха общ проект за промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация. Подписите под него са на зам.-шефа на парламента Емил Христов от ГЕРБ и зам.-председателя на „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов, съобщава всекидневникът „Сега“.
„Създадената през 2009 г. възможност общините да създадат звена „Общинска полиция“ се оказа с ограничена приложимост поради високата цена на издръжката на един полицай. Поради това към момента от тази възможност са се възползвали едва 9 общини – столицата, някои областни градове и други общини с по-добри финансови възможности“, мотивират се вносителите. Затова предлагат на местните администрации да се разреши „да си създават звена за контрол по изпълнението на актовете на общинския съвет и кметовете, свързани с опазването на обществения ред, общинското имущество, организацията на движението в населените места“. На практика това ще са общински служители, а не като при общинските полиции – служители на МВР.
Според ГЕРБ и „Обединени патриоти“ предложените мерки ще доведат до увеличаване на приходите от наложени глоби и до намаляване на пътнотранспортните произшествия.
В момент единствено МВР и пътната полиция имат право да наказват по видеоматериал чрез електронен фиш, и то само за нарушения по Закона за движение по пътищата. Сега се предлага това право да имат и кметовете.
Промените създават правна възможност, а не са задължение, уточняват вносителите. Заявено е още, че новите текстове не отнемат правото на общините, които желаят и имат необходимия ресурс, да създадат и ползват общинска полиция съгласно Закона за МВР.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЖена и мъж са открити мъртви в гора, разследват умишлено убийство и последвало самоубийство
Следваща статияАстрономическото лято идва с празник