дом Общество Административният съд образува дело срещу решението на ОИК за избор на кмет...

Административният съд образува дело срещу решението на ОИК за избор на кмет на Шумен

0
ДЯЛ

Административният съд в Шумен насрочи дело срещу решението на Общинската избирателна комисия, с което е обявен за избран за кмет на община Шумен Любомир Христов от ПП ГЕРБ.
Делото ще се гледа в открито съдебно заседание на 18 ноември от 14.00 часа. То е образувано след жалба на „БСП за България“. В нея социалистите оспорват решението на ОИК-Шумен, с което Любомир Христов е обявен за кмет на общината.
Административният съд обаче отхвърли искането на Коалиция „БСП за България“ за спиране изпълнението на решение на ОИК-Шумен, с което Любомир Христов е обявен за кмет.
Съдебният състав посочва, че решението на ОИК е административен акт, чието оспорване по съдебен ред не спира изпълнението му и по силата на Изборния кодекс актът подлежи на предварително изпълнение. Съдът е приел, че за да бъде уважено искането за спиране на изпълнението, молителят следва да докаже, че то би му причинило значителна или трудно поправима вреда, и сериозно би засегнало негови права и законни интереси, равни или противопоставими на защитените с допуснатото предварително изпълнение.
Съдът счита, че в жалбата на социалистите не са посочени конкретни факти и основания, които могат да настъпят от предварителното изпълнение.
Наред с това, съдът намира, че неосъществяването на предварителното изпълнение на обжалваното решение би накърнило обществените интереси, тъй като се касае за проведен избор за конституиране на териториален орган на местна власт, какъвто е кметът на общината. По тази причина предварителното изпълнение на оспорения пред съда административен акт несъмнено е в обществен интерес.
По тези съображения искането на Коалиция „БСП за България“ за спиране изпълнението на решението на ОИК-Шумен е неоснователно и недоказано, и е отхвърлено.
Определението на съда подлежи на обжалване пред Върховния административен съд на Република България.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияУченици от Нови пазар присъстваха на демонстративна лекция по безопасност на движението
Следваща статияКметът Христов се срещна с талантливия изпълнител Викторио Ангелов

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here