дом Култура Шумен ще отбележи Деня на българо – унгарското приятелство

Шумен ще отбележи Деня на българо – унгарското приятелство

0
ДЯЛ

Община Шумен и посолството на Унгария организират на 19 и 20 октомври чествания, посветени на Деня на българо-унгарското приятелство.
Откриването на празниците е от 11.00 часа на 19 октомври в Танцувалната зала на Общинския младежки дом с концерт на танцовия състав „Хайду“ от гр. Дебрецен. В концерта ще участват още ансамбъл „Шумен“, хор „Сладкопойна чучулига“ към НЧ „ Тодор Петков 1963“ с ръководител Анета Митева и вокална група „Шаренийки“ от Второ основно училище „Д-р Петър Берон“ с ръководител Христомила Станева. Час по-късно, в 12.00 в Регионалния исторически музей ще започне прожекцията на филма „Да запеем всички“, носител на наградата „Оскар“ за 2017 година за късометражно кино. В 15.00 часа в къщата музей „Лайош Кошут“ ученици от града ще участват във викторината „По стъпките на унгарските емигранти в Шумен“. Със съдействието на Унгарския културен институт към Посолството на Унгария в София в Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“ ще бъде подредена изложба „Унгарската литература в България 2008-2017“. Официалното окриване е в 17.00 часа, а изложбата ще продължи до 2 ноември. Проявите през първия ден ще завършат с “Нощ на приятелството” отново с участието на танцовия състав “Хайду” от Дебрецен, танцовата формация“„Фамилия Европа“ към НЧ „Напредък 1869“, ансамбъл „Шумен“ и ансамбъл “Веселина“ към НЧ „Стилиян Чилингиров 1963“.
Празничната програма за деня на българо-унгарското приятелство ще продължи и на 20 октомври от 9.00 до 12.00 часа с различни инициативи на учениците от ППМГ “Нанчо Попович”, ПГПЧЕ “Никола Вапцаров” и Второ основно училище “Д-р Петър Берон”, свързани с унгарските традиции, обичаи и култура. По същото време в Регионалния исторически музей ще се проведе открит урок с децата от първи “г” клас на НУ „Илия Р. Блъсков“ на тема „Мотиви от българския и унгарския традиционен костюм“. В следобедните часове за гостите от Унгария и домакините от Шумен е организирано посещение до Националния историко-археологически резерват “Мадара”, а от 18.00 часа на площада пред ДКТ “Васил Друмев” професионалните танцьори от „Хайду“ организират Танцова къща и обучение по унгарски народни танци. При лошо време обучението ще се проведе в Танцувалната зала на Младежкия дом.
През септември миналата година парламентът единодушно обяви 19 октомври за Ден на българо-унгарското приятелство. В Шумен тези приятелски връзки имат своите корени още от далечната 1849-та година, когато тук пристигат Лайош Кошут и унгарските емигранти. Макар че остават в нашия град само за няколко месеца, тяхното присъствие има много важна роля в разгръщането на българското национално възраждане и оформянето на Шумен като духовен център на България.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияШуменец седна зад волана с 1,28 промила алкохол, в Иглика спипаха крадец на ток
Следваща статияКошмарен трафик по булевард „Симеон Велики” в областния град (снимки, видео)

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here