дом Наблюдател Шумен чества Съединението на Княжество България с Източна Румелия

Шумен чества Съединението на Княжество България с Източна Румелия

0
ДЯЛ

С поднасяне на венци и цветя пред паметника на загиналите във войните започнаха честванията, посветени на 132 години от Съединението на България.
„Този ден е ден на почит към хиляди загинали. С датата 6 септември 1885 година, българският народ доказа пред света, че има право на свободна и обединена държава. И така извоюва своето достойно място в Европа и света. Успехът на една нация е в обединението”, заяви в празничното си слово полк. Емил Симеонов, началник на Гарнизона в Шумен. В името на общото дело противоречията и разногласията трябва да бъдат загърбени, отчете той.
Това е значимо събитие в българската история, обобщи полк. Симеонов. Трябва да помним, че победата на хилядите безименни, отдали живота си за каузата на съединението, е част от историята, каза още той.
„Нека и ние в името на България да бъдем обединени”, призова полк. Симеонов като отбеляза и ролята на българската армия, съхранила високия дух за победа. И завърши, че за да съществува една нация, тя трябва да бъде свободна.
Венци и цветя бяха поднесени от името на кмета на Шумен Любомир Христов, депутати от Герб и БСП, Общинския съвет Шумен, Областна дирекция на МВР, Шуменския университет, организациите на политически партии. На церемонията присъстваха заместник-кметове от община Шумен, депутати, общински съветници и много граждани.
С въпроса обединени ли е нацията днес, в Деня на съединението, 24shumen.com потърси мнението на депутата от БСП Иван Иванов, председателя на Общинския съвет проф. Борислав Беджев и общинския председател на ДПС в Шумен Азис Садула.
„За съжаление, призивът, който нашите предци са ни оставили „Съединението прави силата“ към днешна дата не е актуален поради конфронтационното поведение на основните политически сили, което се предава и на българския народ.”, заяви депутатът Иван Иванов. Според него днес трябва да бъде направена равносметка за миналото и очертана прогноза за бъдещето.
Днес българската нация е повече обединена, отколкото разединена, смята пък председателят на местния парламент проф. Борислав Беджев. На фона на противоречията в света, твърдо можем да кажем, че народът ни е толерантен, уважава чуждото мнение и има съзнание за дисциплина, категоричен бе той.
„Вече 27 години очакваме това обединение на нацията. Има обединение сред народа. Но сред политиците, не. А това пречи хората да живеят по-спокойно и по-добре”, сподели общинският лидер на ДПС – Шумен Азис Садула.
Запитан, какво пречи и политиците да се обединят, отговорът му бе:“погрешно, консервативно мислене“.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияДесетки се стекоха на честванията при “Марашката кория” (видео)
Следваща статияНов случай на насилие над куче, този път във Велики Преслав (снимки)

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here