дом Здраве Шуменско е в оранжевата зона, липсата на лекари е проблем и при...

Шуменско е в оранжевата зона, липсата на лекари е проблем и при четвъртата вълна на COVID-19

0
ДЯЛ
Снимка: 24shumen.com

С 229.9 заболяемост от COVID-19 на 100 000 души област Шумен вече е в оранжевата зона. Това сочат данните на РЗИ-Шумен за изминалите 14 дни. Те бяха оповестени днес по време на извънредно заседание на здравната комисия към Общински съвет-Шумен. На срещата присъстваха кметът Любомир Христов, директорът на МБАЛ-Шумен д-р Димитър Костов, представители на здравни заведения, лекари.
Общият брой на диагностицираните с вируса в региона от началото на пандемията до момента е 10 353 души. Активните случаи към днешна дата в Шуменско са 427. От тях 315 са в община Шумен.
Хоспитализираните са 63 души. Трима пациенти от днес имат поставени две дози от ваксина.
613 са жертвите на вируса в областта от началото на извънредната ситуация, като 333 са в община Шумен.
Шестима души са изгубили живота си от началото на август до момента.
Зачестяват случаите на заразени, които се завръщат от чужбина. Често сред установените с вируса има и хора, които се завръщат от почивка.
Липсата на лекари и медицински сестри е основен проблем и при четвъртата вълна на COVID-19 в Шуменско. „В областната болница имаме спешна нужда от четири медицински сестри. Персоналът не достига и една сестра се грижи за 30 пациенти. Вълната е все още в развитие, но да не забравяме, че МБАЛ е единственото голямо лечебно заведение на територията на областта“, коментира директорът на областната болница Димитър Костов и добави, че има и недостиг на средства, както и на медикамента Ремдесивир. Той информира още, че е нужно да се закупи втори резервен балон за кислород. Цената на съоръжението е между 35 000 и 40 000 лева. Директорът на болницата се обяви и за промяна в методиката на заплащане на труда на медиците и персонала на първа линия. „Нека да се заплаща на пациент, а синдикалната организация в болницата да разпределя сумата между хората в COVID секторите”, обясни д-р Костов и прибави, че вече е изпратил предложението си до здравното министерство.
Две медицински сестри от Държавната психиатрична болница в Царев брод ще бъдат командировани в МБАЛ-Шумен, за да се овладее критичната ситуация с недостига на кадри. Това обеща директорката на психиатричната болница.
Въведената нова методика за финансиране със стотинки на минута на лекарите на първа линия критикува и д-р Милен Чолаков. Той бе категоричен, че личните лекари могат да поемат леки и средно тежки случаи на коронавирус. Той заяви, че семейните лекари могат и да ваксинират. „В Шумен има 87 лични лекари. Над 70% от тях са ваксинирани. Другите също ще се имунизират“, заяви д-р Милен Чолаков.
Над 60% или около 160 души от персонала на Центъра за спешна медицинска помощ е преминал през заболяването. Голяма част от медиците, сестрите и санитарите са ваксинирани. И в това звено обаче се чувства остър недостиг на лекари, като свободните места са 10.
Само днес желание да напуснат МБАЛ-Шумен са депозирали още няколко медици.
Една COVID зона ще има и по време на четвъртата вълна. Тя се намира в Новата поликлиника и играе роля на разпределителна за тежките и по-леки случаи. Оказва се, че в Шумен няма друго подходящо място, където да се обособи и втора зона, стана ясно още на срещата днес.
При нужда ще бъде обособен COVID сектор за лечение на болни и в Комплексния онкологичен център.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статия11 случая на COVID-19 в Държавната психиатрична болница в Царев брод
Следваща статияВ Шуменско расте броят на желаещите да се ваксинират срещу COVID-19

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here