дом Култура Шуменският университет е символичен домакин на Международен форум по славистика

Шуменският университет е символичен домакин на Международен форум по славистика

0
ДЯЛ

Шуменският университет е символичен домакин на ХХ-ти юбилеен Кирило-Методиевски фестивал на славянските езици и култура в Москва, който се открива днес в Москва. „Това е голяма чест и признание за нашето висше учебно заведение и за града ни“, заяви в деня на патрония празник на ШУ ректорът му проф. Георги Колев.
Един от най-престижните научни форуми в света на славистиката ще продължи до 24 май. Пленарни доклади в него ще изнесат деканът на Факултета по хуманитарни науки в ШУ проф. Веселин Панайотов и ръководителят на Катедрата по руски език във висшето учебно заведение проф. Елена Стоянова. Шуменският университет ще бъде представен с още седем научни доклада, както и с участието на студентите Слава Даскалова и Даниел Желев.
На престижният научен форум ще присъстват специалисти по славистика от 26 държави.
Програмата включва научно-практическа конференция „Славянската култура: източници, традиции, взаимодействие. ХХ Кирило-Методиевски четения“ и научна конференция за студенти и ученици „Езикът и културата през погледа на младите“. Ще се проведе и Кирило-Методиевско училище. Отделна секция ще бъде посветена на 220 години от рождението на А.С.Пушкин. Предвидена е и конференция в чест на Екатерина Романова Дашкова.
Преди 20 години форумът стартира като Кирило-Методиевски четения. Постепенно се разраства до фестивал, чиято цел е да укрепва връзката между руската култура и културите на другите славянски народи, да се изследва диалога на културата в системата „Запад-Изток“, да се обменят научни идеи по актуални въпроси на езикознанието и литературознанието, да се осмислят съвременните тенденции на университетското и училищно филологическо образование.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияНаселени места и райони с прекъсвания на тока на 22 май
Следваща статияШуменец прострелял бившата си жена

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here