дом Общество Черешова задушница е, почитаме паметта на починалите

Черешова задушница е, почитаме паметта на починалите

0
ДЯЛ

Днес се отбелязва Черешова задушница- ден в памет на починалите, а в неделя е големият християнски празник Петдесетница. Всички църкви възпоменават покойниците, а задушницата у нас наричат “черешова” – по името на най-популярния плод, който се раздава в това време на годината.
Според библейските текстове след Възнесението на Господа входът на Царството небесно в невидимия свят на рая, е отворен. Затова в този ден Църквата усърдно се моли през него да влязат починалите с вяра, за които се моли до свършека на света. Предшестваща Петдесетница, когато са дадени даровете на Светия Дух, очистващи от всичко скверно, на задушница православната църква се моли за очистване от сквернотата на греха и опрощение на починалите с вяра в Христа.
На задушница камбаната бие траурно – с отмерен удар, да напомни за грижата за мъртвите. Богослужебното правило е по-особено, с усърдни молитви за починалите. Службата е заупокойна, след която, както и на вечерта на предния ден, се прави обща панихида.
Опечалените по смъртта на свои близки от предния ден и на самия ден посещават гробищата, палят свещи и кандила, поставят цветя, преливат гробовете с вино, кадят над тях с тамян, носят жито и в църква, и на гробищата, и в израз на вярата във възкресението разчупват хляб и раздават донесеното от името на покойниците молитвено да се помене: Бог да прости.
Черешовата задушница е втората в годината и се пада преди Петровите пости. Всяка задушница е време за почит към починалите ни близки.
На гробища вярващите носят жито, хляб и череши, които раздават за „Бог да прости!“ за своите близки.

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЕкспонираха Панагюрското съкровище в РИМ – Шумен
Следваща статия1 300 стъпала очакват обичащите движението шуменци

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here