дом Здраве Центърът по остеопороза във Варна с отстъпки за прегледи на шуменци

Центърът по остеопороза във Варна с отстъпки за прегледи на шуменци

0
ДЯЛ

Остеопорозата рядко влиза във фокуса на общественото внимание, макар да е определна от Световната Здравна Организация като третото най-масово и социално значимо заболяване на планетата. Наречена е „тихият крадец“, тъй като протича скрито, без каквото и да било симптоматика, съобщават от Центъра по остеопороза и остеометрия във Варна.
Остеопорозата е свързана с намаляване плътността на костите, в резултата на което те стават крехки и чупливи. Последствията са чести фрактури, които могат да бъдат и много сериозни. Веднъж възникнало, това състояние променя целия живот на пациента и отнема неговата свобода и спокойствие.
Според статистика на СЗО, половината от жените и една пета от мъжете над 50-годишна възраст претърпяват фрактури, в следствие на остеопороза. Тази статистика, за съжаление се потвърждава и у нас.
От статистическите данни, събрани от Центъра по остеопороза и остеометрия във Варна става ясно, че при повече от 2/3 от жените на възраст над 40 години се наблюдава намаляване на костната плътност в някаква степен, а 30 % от тях са с клинично изразено заболяване и се нуждаят от медикаментозно лечение. Нещо повече – възрастовата граница, след която се отчита начало на заболеваемостта, е едва 40 години. Това е съществена група от икономически и социално активни хора, при които могат да се вземат навременни мерки за запазване качеството им на живот.
Както при повечето болести, така и при остеопорозата най-важна е профилактиката. Ранното установяване означава навременно начало на терапия и продължаване на нормален начин на живот. В настоящата икономическа обстановка се оказва, че стойността на изследването често е причина много пациенти да не се лекуват. За съжаление Здравна каса не заплаща за това изследване и то е възможно само като платена услуга.
В отговор на назрялата необходимост от достъпна и качествена диагностика на заболяването, Центърът по остеопороза и остеометрия – Варна, осъществи редица кампании през изминалите 3 години, сред които: „Месец на костното здраве“, „С грижа за дамите“, „Международен ден на остеопорозата“ и т.н. Бяха обхванати над 4 500 пациента, а кампаниите се превърнаха в регулярни инициативи. Балгодарение на преференциалните условия, все повече дами, навършили 40 години, осъщствяват регулярни профилактични прегледи.
Екипът на Центъра продължава ревностно да изпълнява поетия социален ангажимент за мониторинг и информираност на населението, особено на рисковите групи и засегнатите от коварната болест. В ежедневната им работа, обаче, все по-често получават коментари, че кампаниите са удачни предимно за жителите на Варна и че трябва да се разгърне по-мащабна дейност сред другите населени места в Източна България. В отговор на тези препоръки и назрялото очакване на пациентите, Центърът дава началото на най-мащабната ни инициатива до сега: „Здраве за Изтока“
Кампанията обхваща областите Варна, Бургас, Добрич, Шумен, Търговище, Разград и Силистра и дава право на жителите им да получат отстъпка в размера на средните транспортни разходи от населено място, в което живеят, до Центъра по остеопороза и остеометрия във Варна. Отстъпката е фиксирана сума, в зависимост от отдалечеността на населеното място, като за жителите на област Шумен е 12 лева.
Редовните профилактични изследвания могат да помогнат за предотвратяване на заболяването и неговите опасни последици. Ранното откриване на заболяването, когато е още на етап намалена костна плътност – т. н. „остеопения“, позволява навременно започване на лечението и съхраняване на пълноценния начин на живот, категоричен е д-р Васил Василев, управител на Центъра по остеопороза и остеометрия в морската столица
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПетък, 13-и е, ще ни мъчат суеверия и магнитни бури
Следваща статияПреславското златно съкровище ще гостува в Лувъра

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here