дом Общество Тенденция: Пътят през Ришки проход може да стане скоростен след разширяването му

Тенденция: Пътят през Ришки проход може да стане скоростен след разширяването му

0
ДЯЛ

Проект на Общ устройствен план (ОУП) на Община Шумен беше приет от Общинския съвет на редовното месечно заседание днес. Главният архитект на община Шумен Дияна Стефанова обясни, че една от основните цели на Общия устройствен план е да защити земеделските земи, спирайки безразборната смяна на предназначението им. В проекта са определени местата, в които това ще може да става, като те са предимно бивши селскостопански дворове, обикновено намиращи се близо до пътища. Арх. Стефанова отбеляза, че проектът на ОУП ще премине през съгласуване с министерствата, ОВОС и обществено обсъждане преди Общинския съвет да го утвърди окончателно. Инж. Иван Йонков заяви, че местоположението на общината е много добро, но пътната инфраструктура не е на необходимото ниво. Той приветства предложението класът на пътя, минаващ през Ришкия проход, да се повиши от II-ри на I-ви с тенденция той да стане скоростен, но не се съгласи с идеята отсечката през Върбишкия проход да се прекатегоризира от първокласна във второкласна. Съветникът допълни още, че е необходимо зониране на населените места в общината по потенциал за развитие, както и планирането на локални пречиствателни станции, без които нито едни инвеститор не би дошъл. Инж. Йонков наблегна и на мерките в демографско отношение, защото статистиката, че 100 жители на община Шумен, излизащи от трудоспособна възраст, се заместват едва от 60, е изключително тревожна. Кметът Любомир Христов заяви, че се водят интензивни разговори с кметовете на Силистра и Ямбол относно разширяването на пътя през Ришкия проход, който се явява най-късата отсечка между северната и южната граница. Водени са разговори и с посолството на Китай за изграждане на пътя Силистра-Шумен-Ямбол-Лесово, но развитие се очаква едва след въвеждането на ТОЛ таксите.
Беше приета и бюджетна прогноза на Община Шумен за периода 2019-2021 г. в частта за местните дейности. Тази докладна записка не беше подкрепена от групата на БСП с мотива, че се предвижда общо намаляване на приходите с 4 млн. лв., както и спад в пъти на разходите за образование.
Почти без дискусия бяха приети Годишен план за развитие на социалните услуги за 2017 г. и Годишен план за развитие на социалните услуги за 2019 г., Общинска програма за закрила на детето за 2018 г., Годишна програма за развитие на читалищната дейност в община Шумен за 2018 г., отчетите за дейността на МКБППМН за 2017 г., на общински план за младежта за 2017 г., за финансираните младежки проекти през 2017 г., за дейността на Общински фонд „Култура“ за 2017 г.
В началото на заседанието беше оттеглен проектът на Правилник за финансово подпомагане на семейства и двойки с репродуктивни проблеми на територията на община Шумен, поради необходимостта от допълнително прецизиране на документа.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияОтложиха обсъждането на идеите за кръст край Шумен и създаването на Фонд за ин витро
Следваща статияОневиниха бивш полицай, обвинен в разгласяване на държавни тайни

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here