дом Общество С 59,2% по-малко постъпления от такси за детска градина в общинската хазна

С 59,2% по-малко постъпления от такси за детска градина в общинската хазна

0
ДЯЛ
Снимка: 24shumen.com

От началото на годината до 21 май постъпленията в общинската хазна от такси за детски градини са 126 217 лева. Само за сравнение за същия период на миналата година те са били 213 211 лева. Приходите заложени в местния бюджет за 2020 година от такси в детските градини е 520 000 лева.
Към момента неизпълнението по това перо възлиза на 59,2%. Това показват данните оповестени в становище на кмета Любомир Христов, с която той отговаря на искане на общински съветници за премахване на таксите в детските градини и ясли на територията на община Шумен до края на 2020 година.
Планираните приходи от такси за ясли през тази година са 265 000 лева. Към 21 май постъпленията в местната хазна по това перо са 55 442 лева. За същия период на 2019 година сумата е била 85 146 лева. Сравнението по този показател показва, че постъпилите до момента пари са с 65% по-малко в сравнение с предходната година.
С решение на Общинския съвет от 30 януари тази година е определен стандарт за годишна издръжка от 740 лева за деца от 2 до 4 години и 515 лева за деца между 5 и 6 години.
Общият брой на малчуганите в общината, които са записани в детски градини и ясли е 2 888. От тях 1 522 са на възраст между 2 и 4 години, а 1 366 са 5 и 6-годишните.
Съгласно местните стандарти формирания общ бюджет за 2020 година е в размер на 1 829 770 лева. В бюджета на общината за тази година за местна издръжка на детските заведения са гласувани 750 000 лева.
При отсъствие на дете от забавачка не се дължи такса за дните, в които то не е посещавало градина или ясла.
Гласуваните от Общински съвет наредби дават възможност на широка група граждани да се възползват от редица преференции и облекчения, ако децата им посещават детски градини и ясли. Половин такса се заплаща, когато поне един от родителя е редовен студент, дете, в чийто акт за раждане е записан само един родител, второ дете, като две деца от едно семейство са приети в едно или в различни детски заведения. С 50 на сто намаление се приема и първото дете от многодетно семейство, а за второ или всяко следващо дете от семейството се заплача четвърт такса, което е 75 на сто по-ниска от определената.
Такса не се заплаща, ако един от родителите е със 70% или по-висока нетрудоспособност, ако родител е загинал при производствена авария, природно бедствие или при изпълнение на служебния си дълг.
Безплатно посещение е предвидено и за деца с 50% или над 50% намалена възможност за социална адаптация, както и деца сираци или полусираци или деца, подлежащи на задължителна предучилищна подготовка от семейства, които единия или двамата родителите ползват месечна социална помощ.
Според становището на местната администрация искането за премахване на таксите за детските градини и ясли в община Шумен до края на 2020 година представлява промяна в Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на общината и нужно да се спазят установените законови разпоредби.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПознавате ли мъжа от снимката, полицията го издирва
Следваща статияДетските градини в община Каспичан отварят на 1 юни

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here