дом Общество С виртуално изпълнение на „Оттука започва България“ Шумен посрещна своя празник

С виртуално изпълнение на „Оттука започва България“ Шумен посрещна своя празник

0
ДЯЛ

С виртуално изпълнение на химна на Шумен „Оттука започва България“ градът посрещна своя празник. Клипът е публикуван в Youtube точно в 00.00 часа тази нощ.
Видеото бе създадено по идея на Деница Узунова – художествен ръководител и диригент на хор „Бодра песен“.
В груповото виртуално изпълнение се включиха 34 шуменци. Сред тях има живеещи във Варна, София, Англия, Финландия и ЮАР.
Клипът е монтиран от оператора Евтим Пенев.
11 май е Ден на Шумен. През 2000 година празникът е утвърден с решение на Общинския съвет. Тогава е приет и химнът на града „Оттука започва България“. Автор на текста е поетът Антонин Горчев, музиката и аранжиментът са дело на Хачо Мисакян. В оригиналната версия песента се изпълнява от Асен Масларски.
В околностите на Шумен се намират първопрестолна Плиска и Симеоновата столица Велики Преслав. В тези земи през 681 година се ражда българската държавност.
През Възраждането Шумен е един сред четирите най-големи и развити градове редом с Русе, Варна и Пловдив.
Първото документирано у нас честване на празника на братята първоучители Кирил и Методий е в Шумен през 1813 година. Първото читалище, първият оркестър, първата оперета и с още много първи неща могат да се гордеят шуменци.
Градът е дал на българският спорт олимпийски, световни и европейски шампиони. Бележити хуманитаристи и учени са родени и работили в Шумен.
Поради извънредното положение за първи път празникът ще бъде отбелязан онлайн.

24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияНови 26 заразени с COVID-19 за последните 24 часа
Следваща статияКметът Любомир Христов: Честит 11 май – Ден на Шумен!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here